Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au strapuns niveluri de rezistenta in ultima saptamana, dupa cateva sedinte consecutive de entuziasm la cumparare, concomitent cu o calmare a pietelor financiare, in timp ce volumul de tranzactionare a atins cel mai ridicat nivel de la inceputul anului.
"[...] Saptamana aceasta, odata cu inregistrarea unor scaderi ale pretului petrolului si o calmare a pietelor financiare, toti indicii au avut evolutii pozitive, strapungand nivelurile de rezistenta dupa sedinte consecutive de crestere facute pe volume de tranzactionare ridicate", sustin brokerii Intercapital Invest intr-o analiza saptamanala citata de NewsIn.

Valoarea zilnica medie a tranzactiilor cu actiuni incheiate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in intervalul 26 - 30 mai a fost de 63,11 milioane lei (17,29 milioane euro), de peste doua ori mai mare fata de media din saptamana 19 - 23 mai, de 28,38 milioane lei (7,74 milioane euro).

In ultima saptamana, s-au tranzactionat la BVB toate tipurile de instrumente financiare disponibile in prezent (actiuni, drepturi, obligatiuni si contracte la termen), care au generat impreuna o lichiditate totala de 317,83 milioane lei (87,08 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta, schimburile au insumat 143,36 milioane lei (39,09 milioane euro).

"La nivelul BVB s-a inregistrat cel mai mare volum de tranzactionare din luna ianuarie pana acum, demonstrand intrarea in piata a unor categorii diferite de investitori decat in precedentele luni", se mai arata in analiza Intercapital.

Lichiditatea saptamanala a fost ajutata de zece tranzactii negociate (deal), cu titlurile Antibiotice (ATB), Azomures (AZO), Banca Transilvania (TLV), BRD-SocGen (BRD), Compa Sibiu (CMP), Impact Developer&Contractor (IMP), Petrom (SNP) si SIF Moldova (SIF2), care au cumulat 21,92 milioane lei.
Capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 4,2% in ultima saptamana, la 132,85 miliarde lei (36,68 miliarde euro), de la 127,43 miliarde lei (34,67 miliarde euro), in 23 mai.

"Cam de doua saptamani am estimat inceperea unui trend crescator pe termen mediu, chiar daca piata nu a aratat de atunci semnale atat de bune, dar a fost o perioada destul de buna de acumulare", declara, in cursul saptamanii, Darie Moldovan, agent de bursa la SSIF Broker Cluj.

Toti cei patru indicii ai Bursei de Valori Bucuresti s-au apreciat puternic in ultima saptamana, cu pana la 7,97%

Astfel, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat in saptamana 26 - 30 mai, cu 6,31%, de la 7.341,71 puncte in sedinta din 23 mai, pana la 7.805,21 puncte la sfarsitul sedintei de vineri. De la inceputul anului, BET a pierdut 20,56% din valoare.

Indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei, cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 5,79%, de la 5.188,02 puncte, pana la 5.488,62 puncte, si a pierdut in acest an 17,66%.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat cel mai mult in intervalul analizat - 7,97% - de la 51.874,00 puncte pana la 56.007,51 puncte. Comparativ cu inceputul anului, BET-FI afiseaza cea mai puternica depreciere dintre toti indicii, de 28,81%.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB (BRD SocGen, Banca Transilvania, Erste Bank, Rompetrol Rafinare Constanta, Petrom, Impact, Antibiotice Iasi, Flamingo International, Transelectrica, Transgaz Medias, Biofarm, Compa, Condmag, Turbomecanica si Alumil Rom Industry), a urcat cel mai putin - 4,93% - de la 17.065,89 puncte pana la 17.907,23 puncte, nivel ce marcheaza o scadere cu 17,50% de la inceputul anului, cea mai mica dintre toti indicii.

"Mai mult ca sigur ca minimele au fost atinse pentru mai mult timp si investitorii incep sa priveasca pe termen mediu si lung. Momentan, avem un comportament de piata "bull" (cu tendinta generala de crestere)", a declarat Florin Catinas, broker la WBS Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri