Randamentul anual maxim acceptat de MEF la aceasta licitatie a fost tot de 10,50%, la o rata a cuponului de 8%, in conditiile in care rata dobanzii la depozitele overnight in lei se mentine la un nivel scazut, de 6-7% pe an, iar cele la depozitele in lei pe mai mult de o luna se situeaza la 12-13% pe an.

MEF a reusit sa atraga, la aceasta licitatie, o suma de peste opt ori mai mica decat cea anuntata initial, de 350 milioane lei.

La licitatia anterioara de titluri de stat de tip benchmark pe trei ani, din 21 august 2008, MEF atrasese 85,83 milioane lei (24,3 milioane euro), la care acceptase sa plateasca un randament anual mediu de 10,48%, la o rata a cuponului tot de 8%.

Cererea de cumparare venita, joi, din partea bancilor, de 462,14 milioane lei (125,3 milioane euro), a fost de peste zece ori mai mare decat suma atrasa de minister.

Citeste si:

Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat, pentru trimestrul al treilea din 2008, emisiuni de titluri de stat in valoare de 6 miliarde lei (circa 1,65 miliarde euro), pentru finantarea deficitului bugetar si a datoriei publice guvernamentale.

MEF intentiona sa atraga, in luna septembrie, 1,5 miliarde lei, din emisiunea certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark, insa dupa trei licitatii a plasat putin peste 101 milioane lei.

Pentru acest an, MEF anuntase initial ca planuieste sa emita titluri de stat in valoare totala de 11 miliarde lei, peste nivelul de 9,5 miliarde lei al datoriei astfel contractate in 2007, dar dobanzile mari din piata au determinat, in repetate randuri, Finantele sa respinga ofertele la licitatii sau sa accepte sume mai mici.