Autoritatea Nationala pentru Valorificarea Activelor Statului a demarat procesul de infiintare a unei societati de investitii financiare de tip inchis, care va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat presedintele AVAS, Mircea Ursache.

"Vrem sa facem un SIF, pe care il vom lista la Bursa de Valori Bucuresti. Capitalul social initial va fi de 30 milioane euro. In perioada urmatoare vom stabili ce politica de investitii va avea si daca se va administra singur sau de catre un SAI. Suntem inca in faza de analize", a mai spus Ursache.

Acesta a explicat ca principalele motive ale acestui demers se rezuma la costurile foarte mari de administrare a celor 376 de pachete minoritare pe care le detine si la faptul ca nu incaseaza dividende de la acestea.

“Acest SIF va fi un emitent financiar interesant pentru investitori si va aduce mai multe actiuni la tranzactionare. Sunt sigur ca daca lucrurile merg bine, in trei luni acest SIF va intra la cota Bursei”, a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedintele BVB.

Ursache a explicat ca primul pas pentru infiintarea SIF-ului este autorizarea de comisia de Supraveghere a AVAS, pentru a putea fi trimis un memorandum catre Guvern. Acesta a mai spus ca noul SIF va tine cont de legislatia actuala, ce prevede un prag de detinere a actiunilor de 1%.

”Sunt favorabil chiar eliminarii acestui prag si voi milita cel putin pentru majorarea lui. Dar daca nu se va schimba nimic, SIF-ul va trebui sa se supuna regulilor”, a mai spus Ursache.

In prezent, AVAS detine pachete minoritare de actiuni la 376 de societati comerciale, din care la 34 societatea are participatii cuprinse intre 33% si 50%, la 95 - intre 10% si 35%, iar la 247 detinerea AVAS este de sub 10%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Autonom listeaza pe bursa obligatiuni cu dobanda 4,45% in euro