Depozitarul Central a realizat, in premiera, prima decontare cu actiunile OMV, intermediarul tranzactiei fiind casa de brokeraj Estinvest Focsani, care a ales acest nou serviciu datorita costurilor reduse.
“Ofeream clientilor serviciul de tranzactionare a actiunilor straine de 2 ani si am hotarat sa decontam aceasta tranzactie prin Depozitarul Central datorita procedurilor usoare si a costurilor foarte mici in comparatie cu banca-custode care realiza aceasta facilitate anterior”, a declarat pentru Wall Street Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al Estinvest.

El a precizat ca valoarea tranzactiei nu a fost una ridicata, de pana in 5.000 euro. “Am dorit sa realizam o tranzactie mai redusa ca valoare pentru a nu intampina probleme, mai ales ca este prima tranzactie de acest fel. De acum incolo cred ca ne vom preta si la tranzactii mai mari”, a mai precizat Murgoci.

Reprezentantul Estinvest a afirmat ca investitorii tranzactioneaza prin intermediul casei de brokeraj in special pe Bursa din Viena, printre ele aflandu-se titlurile OMV, Deutsche Bank, Deutsche Boerse si Rewe.

“Sunt destul de putini clienti care tranzactioneaza actiuni externe, sunt investitori care sunt obisnuiti cu Bursa romana, dar au dorit sa aiba expuneri si pe pietele internationale”, a mai declarat Marcel Murgoci.

Limita pe care casa de brokeraj o impune pentru o tranzactie cu actiuni straine este de 10.000 lei, in conditiile in care costurile pentru decontare si tranzactie sunt destul de ridicate.

Depozitarul Central a inregistrat, din 15 septembrie, in sistemul de compensare-decontare si registru – RoClear - actiunile grupului austriac OMV, ce pot fi tranzactionate pe pietele nereglementate de tip OTC (over-the-counter).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
CFA critică intenția statului de a bloca listările pe bursă timp de doi ani
Setari Cookie-uri