Ministerul de Finante a respins joi, in cadrul adunarii generale de la Fondul Proprietatea, mandatarea avocatului care reprezinta interesele familiei Malaxa, Mark Meyer, pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, a declarat Eugen Voicu, presedintele Aviva Investors.
"Decizia din AGA este valabila din acest moment, dar exista intentia unui actionar minoritar de a mai convoca o alta adunare generala, probabil in ianuarie, in care sa puna din nou acelasi lucru pe ordinea de zi", a explicat Eugen Voicu (foto), prezent in AGA la Fondul Proprietatea.

Finantele au votat ieri in adunarea generala a Fondului prin corespondenta.

Familia Malaxa, care detine 8% din actiunile Fondului Proprietatea, a cerut convocarea AGA pentru alegerea unui mandatar care sa semneze contractul cu Franklin Templeton in numele fondului, deoarece Enache Jiru, fostul reprezentant desemnat, a renuntat la mandat, scrie NewsIn.

Presedintele comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea, Enache Jiru, a renuntat la inceputul lunii octombrie la imputernicirea acordata de actionari pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, deoarece se afla intr-o situatie contradictorie, dupa solicitarea Guvernului de renegociere a contractului.

"Avand doua solicitari contradictorii m-am aflat ca mandatar intr-o situatie contradictorie pentru ca s-au dat niste interpretari juridice (la hotararea AGA de aprobare a contractului de administrare - n.r.) si fiecare poate sa zica ca a avut partea lui de dreptate. Atunci, eu ca mandatar nu sunt cel care trebuie sa faca dreptate intre ce a inteles AGA in general si ce a inteles actionarul majoritar", si-a motivat Jiru decizia.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat, in 7 septembrie, contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton, in contextul in care reprezentantii actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor, au fost prezenti la adunare, dar ulterior Finantele au fortat renegocierea contractului cu Fraklin Templeton.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp pe bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri