CNVM mizeaza pe listarea Fondului Proprietatea in acest an si pe tranzactii cu cel putin 7 emitenti pe piata la vedere a Sibex, ceea ce va spori veniturile din aplicarea cotei de 0,08% din valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate sau ATS cu 75%, potrivit proiectului de buget pe 2010, informeaza NewsIn.
Astfel, potrivit proiectului de buget pe 2010, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) estimeaza ca va obtine in acest an 6,1 milioane lei din aplicarea cotei de cel mult 0,08% din valoarea tranzactiilor derulate pe orice piata reglementata si pe sistemele alternative de tranzactionare, in crestere cu 74,29% fata de prevederile din bugetul pe 2009.

In schimb, in 2009, bugetul CNVM a fost afectat de suspendarea unor cote, in vederea incurajarii tranzactiilor pe piata de capital. Comisia a suspendat cota de 0,08% din valoarea tranzactiilor in perioada 1 octombrie 2008 - 31 iulie 2009 si nu a perceput o cota pentru transferurile cu titluri de stat, ceea ce s-a reflectat in neincasarea unor sume de 1,78 milioane lei, respectiv 309.000 lei.

In consecinta, excedentul bugetar al arbitrului pietei de capital a scazut in 2009 la 3 milioane lei, de la 13 milioane lei.

In ceea ce priveste tranzactiile cu obligatiuni, inclusiv cele convertibile in actiuni, tranzactiile cu drepturi de preferinta si cele cu drepturi de alocare, CNVM va aplica in continuare cota de 0,04%, mentinand astfel reducerea de 50% aplicata din 2008. In 2010, aceeasi cota va fi aplicata si pentru tranzactiile cu titluri de stat.

Comisia se asteapta, totodata, la o evolutie pozitiva a pietei de capital pentru 2010, atat in ceea ce priveste indicii, cat si valoarea tranzactionata. Astfel, CNVM estimeaza o apreciere de 10-20% a cursului principalelor actiuni, astfel incat indicele BET-C sa depaseasca nivelul de 3.000 puncte.

"In conditiile in care nivelurile de pret ale actiunilor vor creste cu 10-20% fata de nivelul lunii octombrie a anului 2009, iar volumele si numarul de tranzactii isi mentin evolutia, se estimeaza o crestere a valorii de tranzactionare medii lunare de la 403,7 milioane lei in anul 2009 (801,19 milioane lei in perioada 2005 - 2008), la o valoare medie lunara de 635,41 milioane lei in anul 2010, ceea ce inseamna 7.625 milioane lei pe an", arata nota de fundamentare cu privire la veniturile obtinute din cota de 0,08%.

Pe langa estimarea de listare a Fondului Proprietatea si cea cu privire la activitatea pe piata spot admnistrata de Bursa din Sibiu, care va fi lansata in 22 ianuarie, CNVM are in vedere si cele doua sisteme alternative de tranzactionare care au primit aviz in cursul anului trecut, adica ROTC-ul Asociatiei Brokerilor si OTC-ul Depozitarului Central.

Veniturile totale ale CNVM cresc usor in 2010


Comisia estimeaza venituri totale de 41,33 milioane lei in acest an, in usoara crestere fata de 2009, cand incasarile prevazute in buget au fost de 40,7 milioane lei.
Totusi, bugetul Comisiei este mai mic fata de anul 2008, cand incasarile s-au ridicat la 48,7 milioane lei. Pe de alta parte, conform proiectului de buget, cheltuielile totale pentru acest an se vor ridica tot la 41,33 milioane lei, nivel egal cu cel al veniturilor.

CNVM va incasa cel mai mult din aplicarea cotei de 0,1% din valoarea activului net al organismelor de plasament colectiv, adica 11 milioane lei, in timp ce din tariful perceput pentru derularea ofertelor publice arbitrul pietei anticipeaza ca va inregistra venituri de 6,5 milioane lei.

Comisia percepe o cota de cel mult 0,5% din valoarea ofertelor publice de vanzare si de cel mult 2% din valoarea ofertelor publice de cumparare sau preluare. In ceea ce priveste ofertele de vanzare, CNVM remarca tendinta de reducere a numarului acestor oferte, dar ia in calcul totodata autorizatia de functionare a pietei la vedere administrata de Bursa din Sibiu, operator de piata care si-a propus in prima faza realizarea a sapte oferte publice de vanzare, inclusiv a celei proprii.

Pe de alta parte, in privinta ofertelor de cumparare sau preluare, notele de fundamentare din proiectul de buget arata ca, in prezent, 23 de actionari sunt obligati sa depuna documentatia necesara derularii de oferte, astfel incat Comisia se bazeaza din cotele percepute la incasari de 6,5 milioane lei.

Totusi, ofertele publice de preluare in cazul Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services nu au fost luate in calcul, cel mai probabil, intrucat la un pret de oferta de 0,10 lei in cazul RRC, pret pe care cei mai multi brokeri il considera echitabil, Comisia ar incasa peste 10 milioane lei.

O alta sursa de venituri pentru CNVM sunt tranzactiile realizate pe pietele de instrumente derivate, de unde arbitrul pietei se asteapta sa obtina in 2010 o suma de 1,5 milioane lei. In acest caz, anticiparile sunt, de asemenea, pozitive, tranzactiile pe pietele administrate de Bursa din Sibiu si Bursa de la Bucuresti urmand sa inregistreze cresteri usoare. Comisia va percepe in cazul tranzactiilor cu derivate un tarif de 0,10 lei de la fiecare parte contractanta, tarif egal cu cel din 2009.

Totodata, CNVM se bazeaza si pe tarifele aplicate tranzactiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera, cuantumul stabilit pentru 2010 fiind de 1 leu/contract, perceput de la fiecare parte conctractanta.

Cuantumul tarifelor, comisioanelor si al altor surse legale se stabilesc ca anexe la bugetul CNVM si se aproba de Parlament. Pe de alta parte, bugetul pe 2010 urmeaza sa intre in dezbaterea Parlamentului in urmatoarea perioada.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri