Piata de capital inregistreaza o perioada de criza si este nevoie sa se gaseasca si sa utilizeze toate elementele necesare pentru a trece de aceste probleme, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

“Este timpul sa reanalizam optiunile pe care le are Bursa in aceasta clipa si acestea ar fi consolidarea pietei de capital, care inseamna cooperarea sau aliante strategice cu Sibex, dar si bursele internationale, dar si pe alte segmente, cum ar fi piata energiei”, a afirmat Stere Farmache (foto), in cadrul seminarul Romania - Perspective financiare si economice 2010.

El a explicat ca piata energiei deschide Bursei un segment de mare atractivitate, si anume energia regenerabila. “Vrem sa sprijinim companiile care se lanseaza pe acest domeniu prin finantare”, a continuat presedintele Bursei.

Economisirea prin canalele pietei de capital

“Contextul general dificil caracterizat de criza ar putea avea factori favorabili asupra tarii, iar prognozele privind evolutia viitoare a economiei contureaza o serie de factori printre care se afla stabilitatea relativa a cursului de schimb si dobanzi in scadere. Acesti factori sunt permisi pentru stimularea economisirii pe piata primara cat si secundara”, sustine Farmache.

El considera ca este timpul sa se readuca in discutie economisirea prin intermediul pietei de capital, fenomen care, pana in prezent, a fost extrem de redus.

Desi cotatiile au recuperat mare parte din pierderile din anii precedenti, Farmache afirma ca principala problema a investitorilor sunt rulajele actuale de pe Bursa.

“Fondurile de pensii au inceput sa isi accentueze prezenta pe piata de capital, insa aceste solicita prezenta unor companii mari, doresc societati care sa asigure o guvernanta corporativa adecvata si reclama o lichiditate suficienta pentru a putea sa-si faca oricand iesire de pe titluri”, este de parere presedintele BVB.

El a mai afirmat ca fondurile de pensii mizeaza pe cresterea free-float-ului pe Bursa si o astfel de majorare poate avea loc la companiile detinute de catre stat.

“Cred ca in aceasta situatie, decizia nu apartine Bursei, si ne indreptam atentia catre sectorul privat care in conditiile actuale in care finantarea nu se mai face cu aceeasi usurinta cu ajutorul bancilor, antreprenorii si companiile pot folosi piata de capital”, sustine Stere Farmache.

Seful BVB spera ca listarea Bursei va fi luata drept exemplu de antreprenori

Abordarea Bursei spre mediul privat va deveni o prioritate in perioada urmatoare, iar Farmache considera ca exista suficiente motive pentru ca antreprenorii sa faca pasul firesc al listarii. “Totusi, listarea presupune transparenta, dar si costuri”, a subliniat presedintele BVB.

El a mai declarat ca un moment important pentru piata de capital va fi listarea Bursei de Valori Bucuresti, deoarece va avea efecte pozitive atat asupra actionarilor, cat si pentru mediul de afaceri, care sa urmeze acest exemplu.

“Listarea va duce la un echilibru optim intre cerintele de interes public ale Bursei si dorinta legitima a actionarilor de a obtine profit. Mariajul intre cele doua este solutia de dorit pentru piata de capital”, a spus seful BVB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Tanase: Bursa, o oportunitate pentru toti romanii sa economiseasca