Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a scazut cu 2,61%, pana la 5.603,52 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 2,73%, pana la 6.159,51 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborat cu 3,20%, la 3.869,44 puncte.

Standard & Poor’s a redus ratingurile Greciei pentru creditele pe termen lung si scurt la ‘BB+’ si ’B’, respectiv, de la ’BBB+’ si ’A-2’, cu perspectiva negativa.

Tot S&P a redus si ratingul Portugaliei, cu doua trepte, ca urmare a problemelor produse in intreaga zona euro de situatia financiara instabila a Greciei. Astfel, S&P a coborat ratingul Portugaliei pentru creditele pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta la 'A-' de la 'A+', respectiv la 'A-2' de la 'A-1', cu perspectiva negativa.

La randul sau, cancelarul german a avertizat Grecia si restul zonei euro ca acordarea pachetului de ajutoare este conditionata de masurile de reducere a deficitului.

Costurile de creditare pentru Grecia au avansat din nou luni, in contextul in care investitorii se tem ca pachetul de ajutoare finantat de tarile europene si de Fondul Monetar International (FMI) nu va primi toate aprobarile necesare pentru a fi aplicat.

Grecia va trebui sa achite 8,5 miliarde euro luna viitoare, pentru o serie de titluri de stat ce vor ajunge la scadenta, iar diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Grecia si randamentul celor emise de Germania a crescut la 6,52 puncte procentuale. Randamentele s-au mentinut marti aproape de nivelul record, in contextul in care investitorii se tem ca Grecia va solicita amanarea sau reducerea datoriilor.

Principalii indici de pe Wall Street inregistrau, de asemena, scaderi semnificative in jurul orei 19:05, ora Romaniei: Dow Jones scadea cu 1,22%, indicele compozit Nasdaq pierdea 1,41%, iar indicele mai extins S&P 500 cobora cu 1,53%.