In urma testelor de stres din 2010, desfasurate la nivel european, Erste Group Bank AG a trecut un un indice Tier 1 (raportat la riscul total) estimat la 8% pentru anul viitor, in scenariul cel mai pesimit, comparative cu 9,2%, la finalul anului trecut.
Acest test de stres s-a derulat sub coordonarea Comitetului European al Supraveghetorilor Bancari (CESB), in cooperare cu Banca Centrala Europeana si Banca Nationala a Austriei, pe baza scenariilor, metodologiei si a ipotezelor furnizate de CESB

Pe baza socului prezumat in cadrul scenariului advers, valoarea calculata a indicelui de capital Tier 1 consolidat s-ar modifica la 8,1% in 2011, fata de 9,2% la finele anului 2009. Scenariul care include un risc suveran suplimentar ar spori impactul asupra indicelui de capital Tier 1 cu 0,1 puncte procentuale, ajungand astfel la 8,0% la finele anului 2011, fata de valoarea minima obligatorie de 4%, se arata intr-un comunicat Erste Bank, remis Bursei de Valori Bucuresti.

„Suntem foarte multumiti de rezultatele testului de stres, in special avand in vedere ca parametrii aplicati bancilor austriece au fost mai stricti decat cei stabiliti de CESB. Cu un indice Tier 1 calculat la 8,0% in 2011 in cazul scenariului cel mai pesimist, banca noastra a trecut testul cu o marja suplimentara de capital de 2.822 mil. euro, nivel confortabil superior pragului minim de 6% definit exclusiv pentru acest exercitiu. Acest lucru este cu atat mai important pentru Erste Group, cu cat indicele nostru de capital Tier 1 de 9,2% la finele anului 2009 nu era cel mai mare in contextul european”, a declarat Andreas Treichl, CEO Erste Group.

Pe segmentele cheie ale activitatii Erste a fost luata in considerare o crestere zero, cu exceptia rostogolirii creditelor ajunse la scadenta.

Venitul operational a fost afectat de o reducere a venitului net din dobanzi, ca urmare a presiunii asupra marjelor, a lipsei de generare de afaceri noi, a mentinerii unei rate a dobanzii scazute si a ajungerii la scadenta a activelor cu randament ridicat.

“Un alt impact negativ asupra venitului operational s-a considerat a fi cauzat si de scaderea venitului din comisioane, in urma nivelului redus de tranzactii si a unui rezultat de tranzactionare inferior. Desi s-a luat in considerare un anumit nivel de control al costurilor, nu s-au luat in calcul initiative suplimentare de reducere a acestora”, se mai arata in comunicat.

Aplicarea sistematica de modificari esentiale a probabilitatilor de default a activelor din portofoliul bancar a dus la costuri de risc crescute care, la randul lor, au dus la reducerea bazei de capital in scenariul advers.

Cresterea semnificativa a activelor ponderate la risc astfel rezultata a contribuit de asemenea la rezultatul final. Activele ponderate la risc au valori crescute dat fiind ca Erste a adoptat o abordare mai stricta si a cumulat activele in cea mai slaba clasa de rating.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri