Oficialii BVB, Sibex si CNVM au decis reluarea procesului de fuziune a celor doua burse, in urma unei mese rotunde, se arata intr-un comunicat comun remis de operatorii de piata.
Sambata, 22 ianuarie, a avut loc o masa rotunda la care au participat membrii conducerii CNVM, reprezentanti ai SIF-urilor, membrii Consiliului BVB, membrii Consiliului SIBEX, precum si conducerea executiva a celor doua burse. Acestia s-au pronuntat pentru reluarea procesului de fuziune, preferand o piata consolidata in locul uneia fragmentate.

Astfel, conform legislatiei in vigoare, urmatorul pas este discutarea fuziunii in Consiliile de Administratie ale celor doua burse. Dupa ce acestea vor aproba, vor fi convocate si Adunarile Generale ale Actionarilor, unde se va decide fuziunea.

Fuziunea dintre BVB si Sibex a fost un subiect tot mai discutat dupa instalarea noului Consiliu de Administratie al operatorului bucurestean.

De asemenea, imediat dupa preluarea mandatului de director general al BVB, Valentin Ionescu s-a declarat un sustinator al fuziunii, pentru crearea unei burse puternice.

“Am mai discutat informal acest lucru, avem si feedback pozitiv din piata, majoritatea isi doresc o fuziune si cred ca astfel ne putem consolida pe plan intern. Daca ne miscam bine si repede, in 1-2 ani putem fi mult mai departe decat suntem acum”, declara Ionescu, la sfarsitul lunii septembrie.

Ce au spus administratorii BVB despre fuziune, la inceputul anului:

Stere Farmache: Nu exclud o fuziune cu Bursa din Sibiu. Pare un pas logic, dar aceasta trebuie sa fie o decizie a consiliului de administratie pe baza unei analize care sa releve care este solutia cea mai eficienta pentru actionari. Intre timp pietele au evoluat, Bursa de la Sibiu a devenit dintr-o piata completara, o piata care a intrat in competitie directa cu BVB si, ca urmare, cred ca o consolidare interna a burselor ar crea o platoforma mai buna pentru ca BVB sa devina un factor de atractie regional

Ciprian Zah: Competitia dintre SIBEX si BVB a fost benefica pana la un moment dat. Acum eu cred ca este momentul sa strangem randurile in contextul globalizarii accentuate si sa folosim din experienta pozitiva a ambelor piete pentru a crea o piata puternica la nivel national.

Mircea Botta: Fuziunea este un pas final in decizia actionarilor celor doua burse. Este prematur sa vorbim direct de fuziune, cred ca in prima faza conducerile celor doi operatori ar trebui sa se aseze la masa si sa discute despre directiile in care se poate colabora.
Este normal ca in momentul unei cooperari stranse sa apara si alte directii de dezvoltare, iar faptul ca mare parte din actionarii de la BVB sunt si la Sibex ma face sa cred ca in pasul urmator se poate vorbi si de o fuziune.

Cosmin Gheorghiu: Eu, personal, imi doresc ca relatiile dintre cele doua burse sa devina cat mai apropiate si la un moment dat sa se realizeze fuziunea. Domnul Ancuta a investit mult in bursa de la Sibiu si face o treaba exemplara la conducerea bursei de la Sibiu, dar sunt convins ca si dansul doreste ca relatiile dintre cele doua burse sa fie cat mai apropiate. Cu totii avem intelepciunea necesara sa intelegem ca suntem parteneriari si concurenti in acelasi timp si orice tensiune intre noi inseamna un consum inutil de timp, bani si energie si de toate acestea avem nevoie in cu totul alta parte, cum ar fi la dezvoltarea pietei romanesti de capital. Actionarii celor doua societati au competenta sa se pronunte asupra unei fuziuni si eu, personal, sper ca se vor pronunta in favoarea ei.

Citeste si DEZBATERE: Mariajul dintre BVB si Sibex - O solutie pentru piata de capital?

Participantii la masa rotunda au mai efectuat o analiza a evolutiei si perspectivelor celor doua burse, avand ca scop identificarea solutiilor pentru cresterea atractivitatii si increderii investitorilor in piata de capital, precum si a optiunilor de eficientizare a acesteia.

"De asemenea, se doreste intarirea respectarii principiilor de guvernanta corporativa prin armonizarea obligatiilor de raportare pentru toti emitentii, care sa asigure informarea corecta si completa a investitorilor, precum si cresterea responsabilitatii managementului acestora", se mai arata in comunicat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri