Corina Cretu va face parte din echipa condusa de Jean Claude Junker, ea urmand sa devina comisar european pentru ajutor umanitar, arata Euractiv.

Conform sursei citate, Romania, care a facut lobby pentru mentinerea portofoliului Agriculturii, este posibil sa obtina postul de comisar european pentru ajutor umanitar pentru Corina Cretu. In lista publicata de Euractiv, din partea Romaniei sunt trecute cu semnul intrebarii ambele propuneri pentru postul de comisar, Dacian Ciolos si Corina Cretu.

Premierul Victor Ponta declara, miercuri, ca, in urma unor negocieri lungi si complicate a obtinut pentru Romania portofoliul Dezvoltarii Regionale, "cel mai important portofoliu din CE" pentru tara noastra.

Dezvoltarea Regionala inseamna toate fondurile, programele de coeziune si structurale in perioada 2014-2019.

"In urma unor negocieri extrem de lungi si extrem de complicate, in conditiile in care Romania nu putea sa pastreze Agricultura, pentru ca nicio tara nu-si va pastra portofoliul avut anterior, eu am obtinut pentru Romania, nu pentru Guvernul Romaniei, nu pentru un roman, am obtinut pentru Romania cel mai important portofoliu din CE pentru noi - sigur, alte tari au alte optiuni - dar Dezvoltarea Regionala inseamna toate fondurile, programele de coeziune si structurale in perioada 2014-2019", a spus Ponta.

Citeste si:
Zgonea, pe Facebook: Felicitari Corinei Cretu!
Zgonea, pe Facebook: Cretu va...

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidati ai Romaniei pentru un post de comisar sa aiba discutii doar cu europarlamentarul PSD Corina Cretu, chiar daca prima optiune a Bucurestiului a fost pentru Dacian Ciolos, potrivit unui surse europene. Purtatorul de cuvant al CE Natasha Bertaud a anuntat, miercuri, ca discutia dintre Jean-Claude Juncker si candidatul roman va avea loc joi.

Distribuirea echilibrata a portofoliilor, negociata intre socialisti si populari

Varianta cu portofoliile obtinuta de Euractiv este datata 2 septembrie. Publicatia noteaza ca nu este vorba de versiunea finala si ca vor mai fi facute modificari, in functie de discutiile pe care le poarta Juncker cu candidatii din toate cele 28 de state membre. In plus, potrivit uzantelor vor exista negocieri in special intre socialisti si populari in vederea unei distribuiri echilibrate a portofoliilor.

Conform Euractiv, in viitoarea Comisiei vor fi sase vicepresedinti: poloneza El┐bieta Bie˝kowska (PPE), care va fi comisar pentru Buget si Control Financiar, Andrus Ansip (Estonia, ALDE), responsabil cu Cresterea Economica, Uniunea Economica si Monetara, Semestrul European si Dialog Social, Valdis Dombrovkis (Letonia, PPE) responsabil pentru Uniunea Energetica, Alenka Bratusek (Slovenia) pentru Agenda Digitala si Inovatie, olandezul Frans Timmermans care va detine un portofoliu economic privind reglementarile si Federica Mogherini (Italia, S&D), care a fost deja aleasa de sefii de stat si de guvern in functia de Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.

Suedeza Cecilia Malmström (ALDE), in prezent comisar pentru Afaceri Interne, are rezervat portofoliul Justitie si Antifrauda. Croatia, nou-venita in UE, ar urma ca primeasca portofoliul Politicilor Regionale, prin Neven Mimica (S&D), domeniu pe care il vizeaza si Romania si Cehia.

Citeste si:
Corina Cretu a obtinut portofoliul Dezvoltarii regionale
Ponta: Am obtinut cel mai...

Bulgaroaica Kristalina Georgieva (PPE) este in carti pentru Taxare si Lupta impotriva fraudei, finlandezul Jyrki Katainen (PPE) pentru Afaceri Economice si Monetare, britanicul Jonathan Hill va lua Energie si Schimbari Climatice, cipriotul Christos Stylianides (PPE) - Internet si Cultura, iar slovacul Maroš ŠefŔoviŔ ar putea fi comisar pentru Dezvoltare.

Actualul comisar pentru Politici Regionale, austriacul Johannes Hahn (PPE), ar urma sa preia portofoliul pentru Vecinatate, Miguel Arias Canete (Spania, PPE) are rezervat portofoliul pentru Cercetare si Inovare. Danemarca, prin Margrethe Vestager, ar prelua Mediul, iar Germania, prn Günther Oettinger - Comertul. Phil Hogan (Irlanda, PPE) ar putea sa fie succesorul lui Dacian Ciolos, la Agricultura.

Grecul Dimitris Avramopoulos (PPE) ar urma sa conduca un portofoliu nou creat: Migratie si Drepturi Fundamentale, in timp ce maltezul Karmenu Vella se va ocupa de Pescuit. Francezul Pierre Moscovici (S&D) este creditat pentru Competitie, iar portughezul Carlos Moedas (PPE) pentru Afaceri Sociale.

Vera Jourova (Cehia, ALDE) ar putea fi comisar pentru Transport, iar Vytenis Povilas Andriukaitis (Lituania, S&D) s-ar putea ocupa de Sanatate si Siguranta Alimentara, in timp ce Tibor Navracsics (Ungaria, PPE) ar prelua portofoliul pentru control vamal. Belgia risca sa primeasca portofoliul pentru Multilingvism si Tineret, fiind ultima tara care a facut o nominalizare pentru comisar european.

Citeste si:
Corina Cretu a fost confirmata de Juncker pentru functia de comisar
Corina Cretu, confirmata de...

Belgia a decis sa o nominalizeze pe crestin-democrata flamanda Marianne Thyssen, transmite AFP.
Astfel, sunt zece femei candidate la un post de comisar european. In Comisia Europeana condusa de Jose Manuel Barroso erau noua femei, iar Juncker si Parlamentul European au avertizat ca nu accepta un numar mai mic.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Victor Ponta le cere eurodeputati sa o sprijine pe Corina Cretu