Premierul Victor Ponta a declarat ca proiectul privind noile redevente pentru sectorul petrolier va fi pus in dezbatere la inceputul anului viitor. De asemenea, prim-ministrul a anuntat introducerea unui sistem care sa asigure resurse bugetare la media europeana, dar care sa nu descurajeze investitiile prin perceperea unor taxe prea mari.

"Am confirmat faptul ca sistemul de redevente va fi un sistem care sa asigure, sigur, resurse bugetare la media europeana, insa nu va descuraja investitiile, nu va fi un sistem in care sa incercam sa luam prea mult, pentru ca, daca vrei sa iei prea mult, dupa aia nu mai ai de la cine. Noua lege este discutata in primul rand cu Banca Mondiala, cu Fondul Monetar International, si va fi pusa in dezbaterea mediului de afaceri la inceputul anului viitor, pentru ca acea obligatie a statului roman de a nu modifica sistemul redeventelor expira pe 31 decembrie 2014", a spus Ponta, aflat in SUA, potrivit Mediafax.

El s-a intalnit, la Houston, cu reprezentantii companiilor ExxonMobil si Halliburton, din sectorul petrolier. In urma cu doua saptamani, premierul Ponta afirma ca raportul Ministerului Finantelor privind sistemul de redevente petroliere va fi discutat cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale in luna noiembrie, la viitoarea vizita in Romania a misiunii organismelor financiare internationale si a asigurat ca rezultatul discutiilor va fi facut public.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, a declarat in luna iunie ca nivelul redeventelor percepute de stat pentru productia de petrol si gaze nu va creste spectaculos in noua legislatie in domeniu, dar va fi diferentiat in functie de tipul zacamantului din care sunt extrase hidrocarburile.

"Pentru viitoarele acorduri petroliere redeventele vor fi diferentiate pentru zacamintele on-shore, off-shore si deep off-shore", a afirmat seful ANRM. Legislatia actuala nu face diferenta intre tipurile de zacaminte, iar nivelul redeventelor este cuprins intre 3% si 13% din nivelul productiei de hidrocarburi.

Redeventele au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in in luna decembrie a acestui an inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a Petrom, companie preluata de grupul austriac OMV.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri