Pentru alegerile prezidentiale din noiembrie vor fi pregatite 18.550 de sectii de votare in tara si 294 in strainatate. De asemenea, vor fi pregatite 20.745.068 de buletine de vot si 94.220 de stampile cu mentiunea "Votat", a precizat joi vicepremierul Gabriel Oprea.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, le-a spus prefectilor, in videoconferinta, ca au obligatia ca pana in 3 octombrie, impreuna cu presedintii tribunalelor, sa intocmeasca liste cu juristi si cu alte persoane care se bucura de o buna reputatie, din randul carora vor fi desemnati, prin tragere la sorti, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si loctiitorii acestora, arata Mediafax.

Oprea a mai spus ca, pana in 22 octombrie, prefectii, alaturi de primari, au sarcina de a asigura sediile si conditiile corespunzatoare pentru functionarea birourilor electorale ale sectiilor de votare. Ministrul Afacerilor Interne a mentionat ca, prin Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, se va asigura achizitionarea hartiei necesare pentru tiparirea celor 20.745.068 de buletine de vot, de catre Regia Autonoma Monitorul Oficial.

In paralel va fi desfasurata o campanie preventiva de informare a cetatenilor cu privire la prevederile Codului penal, legate de infractiuni electorale. Pentru aceasta vor fi tiparite 40.000 de afise cu aceste prevederi, care vor fi postate la sectiile de votare si sediile institutiilor cu atributii in organizarea alegerilor.

De asemenea, posturile de televiziune vor difuza gratuit un spot video, in care cetatenii vor fi avertizati cu privire la riscurile la care se expun in cazul in care incalca legea electorala. Campanie electorala pentru alegerile prezidentiale incepe vineri. Primul tur de scrutin va avea loc in 2 noiembrie, iar al doilea va fi organizat in 16 noiembrie.

Citeste si:
Antreprenor din DIASPORA: Daca nu mergeam la vot, aveam ceva pe suflet
Antreprenor roman din...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Moartea politistului Bogdan Gigina: poate incepe judecata pe fond