"Este timpul sa consideram problema migratiei o problema de securitate a UE, datorita controlului foarte dificil pe care il avem asupra calitatii oamenilor care intra in Europa", a declarat presedintele MP Traian Basescu, la finalul intalnirii pe care a avut-o, la sediul MP, cu presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum. Traian Basescu a afirmat ca daca migratia ar fi considerata o problema de securitate a UE, atunci Uniunea ar trebui sa isi puna in miscare resursele navale din Marea Mediterana, adaugand ca pe langa flotele statelor UE din zona, mai este si flota a VI-a americana, potrivit Mediafax.

Basescu a explicat ca Marocul este o filiera pentru Magreb in Spania, Libia pentru refugiatii economici sau politici din centrul Africii si Turcia, iar Grecia este filiera pentru Orientul Mijlociu. Intrebat daca este de parere ca Romania reuseste sa exprime o pozitie clara privind migratia, in contextul discutiilor care au existat intre premier si presedintele Iohannis, Traian Basescu s-a eschivat, afirmand ca nu vrea sa intre intr-un triunghi cu Iohannis si Ponta. "Nu as vrea ca declaratia mea sa fie un motiv sa ma bagati in triunghiul Iohannis, Ponta si va mai aveati nevoie de cineva. Deci, punctul meu de vedere vi l-am spus si de aici puteti deduce diferentele de abordare", a raspuns Traian Basescu.

Presedintele MP a declarat ca in cadrul intalnirii avute vineri cu Gunther Krichbaum a sustinut si ca Romania ar trebui sa militeze pentru cota zero si indiferent ce au sustinut la JAI sa mentina acest punct de vedere. "Cota zero de migranti cu atat mai mult cu cat nimeni nu spune cand se va termina acest film si (...) atata timp cat UE nu genereaza o politica de blocare a aceste migratii necontrolate", a precizat Basescu, adaugand ca la discutiile cu oficialul german a vorbit in calitate de "politician de opozitie", fara sa angajeze tara. Traian Basescu a mai spus ca Turcia trebuie ajutata financiar sa poata mentine cele 2,5 milioane de refugiati in taberele pe care deja le-a organizat, afirmand ca va fi mult mai costisitor sa primim migranti in Europa decat sa finantam sederea lor in taberele din Turcia.

Presedintele MP a adaugat ca Turcia nu este singura tara care gazduieste migranti, amintind cazul Libanului care are 1,5 milioane de refugiati, dar si al Iordaniei, cu peste jumatate de milion de refugiati. "UE trebuie sa inteleaga si sa cofinanteze impreuna cu statele pe teritoriul carora se afla aceste tabere sederea refugiatilor. (...) Cat timp nu recunoastem ca este si o problema europeana vom avea fluxul pe care l-am avut anul acesta si il vom avea pana la sfarsitul anului din Turcia, Grecia, ruta Balanica si pana in inima Europei", a mai spus Basescu.