Legea Guvernului Grindeanu: Nu se gratiaza persoanele care au peste 60 de ani, dar scapa de pedeapsa cei care intretin minori de pana la 14 ani

Proiectul de lege privind gratierea unor fapte adoptat marti seara de Guvern elimina, comparativ cu varianta initiala, posibilitatea gratierii persoanelor care au peste 60 de ani, dar introduce gratierea partiala pentru persoanele care au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, in conditiile in care initial varsta era de 5 ani. De asemenea, in actul normativ adoptat de Guvern marti seara nu mai exista prevederi referitoare la persoane diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale.

Sunt exceptate de la prevederile legii persoanele care au comis infractiuni cu violenta si cele care au savarsit unele fapte de coruptie. Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv, aplicate de instanta de judecata, prevede primul articol al legii. De asemenea, se injumatatesc pedepsele cu inchisoarea aplicate femeilor insarcinate si celor care sunt unic intretinator de familie, avand in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani daca nu li s-au interzis drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca. Ambele situatii trebuie sa existe la data intrarii in vigoare a legii, conform News.ro.

In toate aceste cazuri, gratierea este conditionata de achitarea in termen de un an de la condamnarea definitiva sau de la punere in libertate a eventualelor despagurbiri. In cazul neachitarii, gratierea este revocata. Totodata, prevederile legii referitoare la gratiere nu se aplica recidivistilor.

Nu beneficiaza de prevederile acestei legi persoanele care au savarsit infractiuni contra vietii, vatamari corporale, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fatului, lipsirea de libertate, santaj, trafic de persoane vulnerabile, omor calificat, violarea domiciliului, bancruta frauduloasa, furtul calificat, inselaciune, fals in orice forma, parasirea locului accidentului, represiunea nedreapta, abuzul in serviciu, conflictul de interese, falsificarea de moneda, falsul intelectual, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, traficul de produse toxice, infractiunile contra securitatii nationale, cele privind combaterea terorismului, infractiunile de genocid, contra umanitatii si razboi.

Nu sunt gratiate nici persoanele pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 10 ani sau mai mare. Cei care in decurs de 3 ani savarsesc o noua infractiune executa si restul de pedepsa. Legea se va aplica numai faptelor comise inainte de 18 ianuarie 2017 si intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Citeste si:
Parlamentul a adoptat o lege cu impact major în industria alimentară
Parlamentul a adoptat o lege...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Sursa foto: Enruta | Dreamstime.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri