Curtea Constitutionala a inceput, joi, dezbaterile privind sesizarea depusa de Guvern dupa ce presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA, scrie Ziare.com.

Pozitia Guvernului Romaniei a fost sustinuta de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a spus la CCR ca presedintele Iohannis nu are "drept de veto" in privinta revocarii sefei DNA si l-a acuzat pe seful statului ca a blocat procedura de revocare.

In replica, Simina Tanasescu, consilier prezidential, a prezentat argumentele presedintelui Iohannis, sustinand ca nu exista un conflict constitutional si nu e vorba despre o procedura blocata, ci doar despre un raport juridic finalizat printr-un act administrativ, care poate fi atacat doar in instantele de contencios.

Ministrul Justitiei a cerut Curtii sa stabileasca si "calea de urmat" pe viitor, in timp ce consilierul prezidential a cerut respingerea sesizarii ca inadmisibila.

Cei doi profesori de drept constitutional au prezentat mai multe argumente, citand inclusiv din decizii anterioare ale CCR.

Citeste si:
Ce spune Kovesi despre decizia CCR prin care se cere revocarea ei
Laura Codruta Kovesi:...

Dupa prezentarea celor doua pozitii adverse, presedintele Valer Dorneanu a anuntat incheierea sedintei, CCR ramanand in pronuntare. Ulterior, surse din CCR au declarat pentru Ziare.com ca decizia s-a amanat pana pe 30 mai.

Conform relatarilor din presa, in cazul acestei sesizari referent (autor) este chiar Valer Dorneanu, iar magistrat asistent este Karoly Benke, care l-a avut conducator de doctorat pe Tudorel Toader.

O decizie asteptata

CCR a primit sesizarea din partea Executivului pe acest subiect pe 23 aprilie, dupa ce seful statului a refuzat sa dea curs cererii de revocare a Laurei Codruta Kovesi, anuntand ca motivele invocate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu au fost de natura sa il convinga.

Imediat, ministrul Justitiei a anuntat ca va fi sesizata Curtea Constitutionala, iar sesizarea a fost depusa la nivel de Executiv.

Citeste si:
Toader, replica rapida lui Iohannis, dupa ce a comentat decizia CCR
Toader, replica acida lui...

Citeste mai multe despre Sesizarea depusa la CCR de Guvernul Romaniei dupa ce presedintele Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Retrospectiva 2018: Klaus Iohannis, la al patrulea an de mandat