Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind declasificarea unor documente. Proiectul a fost adoptat cu 174 de voturi pentru, 92 de voturi contra, si 4 abtineri, fiind for decizional in acest caz.

Propunerea legislativa care prevede declasificarea unor documente vizeaza Hotararea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si toate documentele care contin informatii clasificate in baza acesteia.

PNL a anuntat ca va ataca legea la CCR.

In baza acestei legi, Dragnea si Tariceanu scapa de dosare si sunt despagubiti

Initiatorii proiectului de lege sunt presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si deputatul PSD, Mircea Gheorghe Draghici, scrie Ziare.com.

Initiativa legislativa prevede desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Proiectul stipuleaza ca persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim de efectele produse de documentele prevazute la art. 1 au posibilitatea, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, sa se adreseze instantelor competente pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit.

"Cauzele in care au fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale in perioada de existenta a documentelor prevazute la art. 1 si pana la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt supuse revizuirii. Competenta revine primei instante care a solutionat fondul cauzei" - este o alta prevedere.

Atat Dragnea, cat si Tariceanu ar beneficia direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar putea cere revizuirea condamnarii in dosarul Referendumului si ar afecta si desfasurarea procesului in cazul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, unde seful PSD a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Totodata, in sute de dosare de coruptie solutionate cu sentinte definitive se va putea cere revizuirea.

Amendamentele din Camera

Un amendament adoptat de deputati in Comisia Juridica prevede ca, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se desecretizeaza toate protocoalele si/ sau acordurile de colaborare si cooperare incheiate intre institutiile statului roman, SRI, DNA, DIICOT, CSM si Parchetul General.

Documentele la care face referire proiectul sunt centralizate de Comisia de Control SRI si pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercita la cerere si consta in studierea nemijlocita a documentelor si eliberarea de copii de pe acestea.

"Lucratorii din SRI, precum si cei din toate institutiile emitente care pun la dispozitia Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI documente si declaratii care au ca temei Hotararea nr. 17/2005 a CSAT nu raspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru actiunile intreprinse in acest sens", prevede un alt amendament adoptat marti.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri