Curtea Constitutionala (CCR) dezbate miercuri sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), o speta care l-ar putea scapa pe Liviu Dragnea de condamnarea in prima instanta la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare, primita anul trecut, in dosarul angajarilor fictive, potrivit G4Media.

Potrivit unor surse din cadrul Curtii, judecator-raportor pe aceasta speta este Petre Lazaroiu, un judecator caruia urmeaza sa ii expire mandatul in luna iulie.

”Au fost cerute informatii despre modul de constituire al completurilor de 3 judecatori si despre specializarea acestora, incepand cu 2009. De asemenea, CCR a solicitat date si despre cate dosare au fost judecate in baza legii 78/2000 (privind prevenirea coruptiei – n. red.), despre impact si altele”, au precizat sursele citate.

La sfarsitul lunii trecute, Florin Iordache, in calitate de presedinte delegat al Camerei Deputatilor, a sesizat CCR pentru solutionarea unui presupus conflict intre Parlament si Inalta Curte privind inexistenta completurilor de 3 judecatori specializate pe coruptie la ICCJ.

Iordache a preluat strategia apararii in dosarul angajarilor fictive la Protectia Copilului Teleorman, in care Liviu Dragnea a fost condamnat in prima instanta la trei ani si jumatate de inchisoare. El a facut sesizarea la CCR pe cand era delegat presedinte al Camerei Deputatilor, chiar in saptamana in care Liviu Dragnea a fost internat in spital, acuzand dureri de spate.

Potrivit strategiei avocatilor lui Dragnea, preluata de Iordache in sesizarea catre CCR, verdictul de condamnare dat in iunie anul trecut nu a fost emis de un complet specializat asa cum cer legea 78/2000 privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie la articolul 29, legea 304/2004 privind organizarea judiciara la articolele 19 alineatul 3, 35 alineatul 2 si 36 alineatul 3, precum si regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ. Ultimele doua articole de mai sus din legea 304/2004 au fost modificate anul trecut de PSD-ALDE.

Pe 15 aprilie, apelul in procesul Bombonica, dupa condamnarea de 3 ani si jumatate cu executare in prima instanta, va ajunge la, probabil, ultimul termen de judecata. Mai intai, magistratii trebuie sa solutioneze exceptia privind completurile nespecializate ridicata de avocati, cel mai probabil cu o respingere, avand in vedere ca pe fix aceasta tema exista deja hotararile nr. 233/2012 si 18/2014 ale completurilor de 5 ale ICCJ, investite cu autoritate de lucru judecat.

Teoretic, pe 15 aprilie seara, daca ICCJ asa decide, dl Dragnea poate fi la puscarie.

De aceea, Liviu Dragnea are nevoie ca de aer ca CCR sa arunce in aer procesul sau cu ultimul argument ramas - nespecializarea completurilor de 3 judecatori. Este o aberatie la care nu s-a gandit pana acum niciunul dintre avocatii care au pledat in procese de coruptie la ICCJ, pentru ca nici legea nu obliga ICCJ la asa ceva, spre deosebire de celelalte instante (art 19, 35 si 36 din Legea 304/2004), iar la nivelul ICCJ nu se mai pune problema unei specializari, fiind vorba despre judecatori ajunsi la cel mai inalt nivel profesional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri