Guvernul ar relua azi intr-o sedinta discutiile pe Codul Administrativ, ordonanta de urgenta adoptata deja saptamana trecuta dar nepublicata inca in Monitorul Oficial, au declarat surse guvernamentale. Noile discutii ale guvernului ar avea ca scop reglementarea modului in care poate fi utilizata in administratia locala limbile minoritatilor.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de G4Media, marti au fost convocati mai multi reprezentanti ai ministerelor pentru a opera modificari la Codul Administrativ.

Decizia guvernului de a modifica o OUG deja adoptata vine dupa intalnirea de ieri a premierului Dancila cu Kelemen Hunor, intalnire in care seful UDMR i-a cerut revenirea la varianta Codului Administrativ votata in Parlament, sustinand ca legea adoptata de Guvern contine foarte multe schimbari, inclusiv legate de folosirea limbii materne in administratia locala.

Aceasta este ultima saptamana in care guvernul mai poate adopta ordonante de urgenta, dat fiind ca e ultima saptamana in care Parlamentul este reunit in sesiune.

”Am discutat si despre noul Cod Administrativ, in legatura cu care am subliniat ca, in opinia noastra, versiunea votata de Parlament este mai buna din perspectiva folosirii limbii materne pentru minoritatile nationale. Am cerut premierului ca in cursul saptamanii sa revina asupra acestui aspect”, a scris Hunor pe Facebook dupa intalnirea cu Dancila.

„I-am spus ca drepturile castigate, e un principiu, raman drepturi castigate, nu se anuleaza, nu se atinge de drepturile castigate. Si acolo scrie ca in functie de datele statistice, de recensamant, drepturile castigate vor fi retrase daca se schimba procentul in interiorul unei unitati administrative. Am spus ca nu este corect si ar trebui sa se gandeasca la modificare la acel articol unde scrie ca interesul public national tot timpul este prioritar fata de interesul public local. Asta inseamna ca orice guvern va incaleca administratia locala si administratia locala permanent va fi sub presiune autoritatilor centrale, ceea ce nu este ok”, a aratat Kelemen”, a spus Kelemen Hunor pentru Agerpres.

Potrivit agentiei maghiare de presa MTI, care citeaza Serviciul de Asistenta Juridica in Domeniul Minoritatilor „Mikó Imre”, guvernul a eliminat din Codul Administrativ prevederi precum cea care obliga la afisarea si in limba minoritatilor a denumirilor strazilor, pietelor si parcurilor in acele localitati unde populatia minoritata depaseste 20 la suta. Printre articolele scoase se numara si formularele tipizate in limba minoritatilor, precum si introducerea pragului alternativ pentru folosirea drepturilor lingvistice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri