Primaria Bucuresti, condusa de Gabriela Firea, cea care a bagat orasul in faliment, propune spre dezbatere un proiect care ar urma sa distruga partial Parcul Natural Vacaresti, considerat arie naturala protejata.

Punctul de vedere al Asociatiei Parcul Natural Vacaresti este urmatorul:

In atentia Primariei Municipiului Bucuresti

Referitor la Planul de Urbanism Zonal Coordonator - Parcul Natural Vacaresti al sectorului 4 din Municipiul Bucuresti, supus dezbaterii publice in perioada 26.08.2019 - 19.09.2019 si pentru care s-a eliberat la cererea SC Vego Concept Engineering SRL certificatul de urbanism nr. 1031/1740111/11.07.2019, va facem urmatoarele precizari necesare elaborarii PUZ:

  1. Parcul Natural Vacaresti a fost declarata arie naturala protejata, categoria "parc natural", prin HG 349 din 11 mai 2016, publicata in M Of. nr. 341/13 mai 2016.
  2. Limitele Parcului Natural Vacaresti sunt descrise si figurate in Sectiunile 1 si 2 ale Anexei HG 349/2016.
  3. Parcul Natural Vacaresti, ca orice arie naturala protejata, se supune legislatiei in domeniul ariilor naturale protejate, respectiv OUG 57/2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
  4. Conform OUG 57/2007, Anexa 1, lit. e), parcul natural este acea arie naturala protejata a caruei scopuri sunt "protecţia si conservarea unor ansambluri peisagistice in care interacţiunea activitaţilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zona distincta, cu valoare semnificativa peisagistica si/sau culturala, deseori cu o mare diversitate biologica. Managementul parcurilor naturale urmareste menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura prin protejarea diversitaţii habitatelor si peisajului, promovand pastrarea folosinţelor tradiţionale ale terenurilor, incurajarea si consolidarea activitaţilor, practicilor si culturii tradiţionale ale populaţiei locale. De asemenea, se ofera publicului posibilitaţi de recreere si turism si se incurajeaza activitaţile stiinţifice si educaţionale. Parcurile naturale corespund categoriei V IUCN "Peisaj protejat: arie protejata administrata in principal pentru conservarea peisajului si recreere".
  5. Administrarea Parcului Natural Vacaresti se face de catre o structura de administrare special constituita, indrumata de catre un consiliu stiintific si sprijinita de catre un consiliu consultativ, in baza unui regulament si al unui plan de management elaborate de catre Administratia parcului, avizate de catre Consiliul Stiintific si Academia Romana si aprobate prin Hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Mediului.
  6. Conform Art. 21 (5) din OUG 57/2007, "Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locala si nationala, precum si orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din aria naturala protejata vor fi armonizate de catre autoritatile emitente cu prevederile planului de management".
  7. Conform Art. 24 (2) din OUG 57/2007, "Planurile de dezvoltare pentru zonele incluse in arii naturale protejate se modifica de catre autoritaţile responsabile in conformitate cu prevederile planurilor de management, respectiv cu obiectivele de conservare a ariilor naturale protejate care nu dispun de plan de management"
  8. Parcul Natural Vacaresti are Regulamentul si Planul de Management in curs de elaborare si va avea o zonare interna, realizata prin planul de management, iar activitatile permise/interzise in zonele interne ale acestuia sunt mentionate in Art. 22 al OUG 57/2007.
  9. Activitatile permise in Parcul Natural Vacaresti sunt, in functie de zona, cele de cercetare, educatie ecologica, ecoturism, interventiile in scopul reconstructiei ecologice a ecosistemelor naturale si al reabilitarii unor ecosisteme necorespunzatoare sau degradate, actiunile de inlaturare a efectelor unor calamitati, activitaţi tradiţionale de utilizare a unor resurse regenerabile.
  10. In ce priveste activitatile de constructii - investitii, acestea sunt interzise in zona de protectie integrala si in zona de management durabil, cu excepţia celor destinate strict administrarii parcului si/sau activitaţilor de cercetare stiinţifica ori a celor destinate asigurarii sigurantei naţtionale sau prevenirii unor calamitaţi naturale. In zona de dezvoltare durabila a activitaţilor umane sunt permise activitati de investitii/dezvoltare, cu prioritate cele de interes turistic, dar cu respectarea principiului de utilizare durabila a resurselor naturale si de prevenire a oricaror efecte negative semnificative asupra biodiversitatii.
  11. Conform celor de mai sus, folosintele (CB4 - campusuri universitare, unitati de cercetare, parcuri stiintifice, V1a - parcuri, gradini si scuaruri publice orasenesti si fasii plantate publice, V3b - spatii verzi pentru agrement) si delimitarea zonelor pentru acestea propuse in PUG Municipiul Bucuresti in Parcul Natural Vacaresti sunt in contradictie cu prevederile legale din domeniul ariilor naturale protejate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri