In prima jumatate a anului, pe piata din Romania au fost livrati doar 37.000 mp de spatii noi si nu a avut loc nicio deschidere a unui centru comercial important, acesta fiind cel mai scazut nivel din 2003, cand doar 2 8.000 mp de spatii au fost deschise, potrivit celui mai recent studiu al consultantului imobiliar CBRE.

Raport retail

Dupa ce in primul semestru, pe piata au fost finalizati doar 37.000 mp, stocul de spatii comerciale moderne a ajuns la 2,23 milioane mp. In prezent, alti 367.000 mp sunt in constructie si ar putea fi livrati pe piata in perioada 2012-2013. crescand stocul la 2,6 milioane mp, ceea ce inseamna 120 mp per mia de locuitori.

Proiectele aflate in constructie sunt: Maritimo Shopping Center (Constanta), Galleria (Arad), ERP Botosani, Craiova Mall, Corall Mall (Constanta), Baneasa Shopping Center (extindere) si Colosseum (Bucuresti).

“Se inregistreaza o crestere a proiectelor in constructie comparativ cu finalul anului 2010, de la 17% la 22% din totalul schemelor in plan pentru dezvoltare. Cu toate acestea insa, persista o oarecare volatilitate in statusul constructiilor, astfel ca este foarte dificil de estimat livrarile pentru anii 2012 – 2013”, sustin consultantii CBRE.

Chiria pentru spatiile stradale (70 euro/mp/luna) si centrele comerciale (50 euro/mp/luna) a fost stabila in ultimele semestre, insa consultantii subliniaza ca exista oscilatii in functie de amplasarea, atractivitatea marcii, targetul de clienti si perioada de inchiriere.

Citeste si Piata mall-urilor la sase luni: Tranzactii multe, constructii putine.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
11 branduri au intrat in piata de retail in acest an