Riscul seismic a devenit unul dintre cei mai importanti factori luati in calcul atunci cind se achizitioneaza o locuinta. Diferentele sint vizibile mai ales in cazul apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989
Preturile apartamentelor sint influentate decisiv de starea cladirii. Zvonurile privind iminenta unui cutremur comparabil cu cel din 1977 ii face pe cumparatorii de apartamente sa fie mult mai precauti. Chiar daca cererea este mare, iar preturile au crescut masiv in ultimii ani, blocurile construite dupa 1977 sint mai cautate, iar preturile apartamentelor din acestea sint mai mari decit ale celor din imobilele ridicate inainte de marele cutremur. In cazul blocurilor cu bulina rosie, situatia este clara, preturile locuintelor din aceasta categorie fiind foarte mici.

Patru categorii

Analistii de pe piata imobiliara au realizat chiar si clasificari ale imobilelor.

Putem spune ca sint patru mari categorii: blocurile cu bulina rosie, blocurile vechi construite pina in 1977, cele construite intre 1977 si 1990 si blocurile construite dupa 1990, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Blocurile cu bulina sint, in general, ocolite de cumparatori, deoarece gradul de siguranta este scazut, iar incheierea unei asigurari reprezinta un proces dificil si, in multe cazuri, lipsit de reusita. In cazul celor care au fost afectate, pretul poate ajunge la 50-60% din valoarea unei constructii noi, afirma Emil Giurgiu, specialist al Camerei de Comert Imobiliar.

Diferenta mica

In cazul apartamentelor din blocurile construite in perioada dinainte de evenimentele din 1989, preturile difera in functie de categoria in care se incadreaza blocul: construit inainte de 1977 si construit dupa 1977. Dincolo de suprafata si de amplasare, anul in care a fost construit blocul influenteaza si cererea, si pretul. Dupa 1977 s-au imbunatatit normele de siguranta la constructii, spune Emil Giurgiu. Asa se explica si cererile clientilor. Marea majoritate a clientilor cauta apartamente in blocuri noi. In general se cauta blocurile construite din beton si caramida, nu cele din placi. In ceea ce priveste influenta in pret, trebuie spus ca se influenteaza pretul atunci cind sint oferte multe pe piata. Cind oferta este slaba, pretul nu este influentat intr-o mare masura, spune Sebastian Vilcescu, directorul agentiei imobiliare Simplex As.

Oricum, in general, teama de cutremur se poate sesiza in preturile apartamentelor. Daca facem o comparatie intre cele doua categorii, diferenta de pret este de pina in 20%, spune Liviu Ureche. Agentii imobiliari spun ca, in general, piata este sensibila la astfel de argumente, si riscul seismic alaturi de etajul la care este apartamentul se simt sensibil in pretul apartamentului. Un apartament cu doua camere la un etaj superior dintr-un bloc construit in anii 60 costa 42.000 sau 45.000 de euro, in vreme ce intr-unul construit in anii 80 pretul ajunge si la 55.000 de euro, spune Sebastian Vilcescu.

Pretentii pentru viata

Chiar daca unii proprietari nu iau in calcul acest factor atunci cind fixeaza preturile pe care le cer pentru apartamentele lor, trebuie sa stie ca oamenii tin cont de acest lucru. Exista o cultura a pietei, iar oamenii se intereseaza de starea blocului. Oamenii stiu ce cumpara, stiu ce vor, spune Liviu Ureche.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri