Totalul imprumuturilor pentru achizitia de locuinte a ajuns la 1,5 miliarde de euro, cresterea anuala fiind de peste 60%, conform Bancii Nationale. Reprezentantii bancilor comerciale spun ca tendinta se va mentine si in acest an. Insa romanii cumpara, cu bani din ce in ce mai multi, in general aceleasi apartamente comuniste, vechi si mici.

Potrivit Institutului pentru Statistica, locuintele construite dupa 1989 reprezinta doar 7% din total si sint mai ales in mediul rural. 60% dintre familiile din Romania traiesc in locuinte construite in perioada 1940-1977, iar 8% chiar in case mai vechi de 40. Pe linga asta, aproape trei sferturi dintre familii (71%) au locuinte cu o suprafata cuprinsa intre 21 si 50 de metri patrati. De fapt, jumatate dintre familiile din Romania traiesc in case sau apartamente care nu au mai mult de doua camere.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, soldul creditelor ipotecare sau imobiliare acordate populatiei, la nivel national, a ajuns in martie 2006 la 5,37 miliarde de lei (peste 1,5 miliarde de euro), cu 67,4% peste nivelul de 3,62 de miliarde consemnat in martie 2005, iar imprumuturile acordate in Bucuresti se mentin la o cota ridicata, de 37% din valoarea totala. Din totalul imprumuturilor, creditele in valuta insumau 4,62 de miliarde lei. Pe de alta parte, un studiu pus la dispozitie de Institutul National de Statistica privind conditiile de viata ale populatiei din Romania arata cam cit de inghesuit traiesc romanii, care in majoritate locuiesc in case vechi.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5208&art=12549&cHash=ea067c4906

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri