Sistemul compensarii prin puncte prevazut de Legea imobilelor nationalizate a fost acceptat de CEDO si este compatibil cu standardele UE, iar orice alta varianta, respectiv recunoasterea despagubirilor in bani, ar fi ridicat deficitul la un nivel care nu mai putea fi acoperit, afirma premierul Ponta.

"Vreau sa fac o precizare, pentru ca exista parlamentari care cunosc situatia si doar din demagogie o exploateaza pe la televizor, iar altii care nu cunosc. Orice alta varianta decat cea cu puncte, si anume recunoasterea despagubirilor in bani, se introduce imediat in calculul ESA al deficitului public si ar fi dus Romania imediat, la momentul recunoasterii acestor despagubiri, la un deficit pe care niciun fel de guvern nu l-ar fi putut vreodata gestiona", a spus Ponta, in plenul Parlamentului, relateaza Mediafax.

El a cerut scuze tuturor celor care au fost deposedati de imobile in regimul comunist, dar mai ales tuturor cultelor religioase, cu o mentiune pentru cultul greco-catolic, aratand ca, dupa 70 ani, era necesara o astfel de pozitie si a aratat ca pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) se afla in prezent peste 3.500 dosare privind retrocedarea imobilelor nationalizate.

Premierul a explicat totodata necesitatea angajarii raspunderii pentru un proiect care trebuie asumat la nivel politic, deoarece toate guvernele au adoptat legi in domeniu care nu au rezolvat insa problemele, si a asigurat din nou ca nu intentioneaza pentru perioada urmatoare sa repete acest demers care trebuie folosit doar in situatii exceptionale si pe care l-a criticat in perioada in care s-a aflat in opozitie.

In final, Ponta a cerut Parlamentului un "parteneriat" prin care sa se dovedeasca faptul ca pot fi luate decizii grele, dar necesare pentru societate, fara scuze caracteristice unei "impotente politice" prin care sa fie amanata rezolvarea problemelor legate de retrocedarea imobilelor, dar si ajutor pentru ca persoanele care au fraudat statul in 2009-2011 prin cesionarea de drepturi litigioase sa raspunda penal.
Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat ca noua lege privind imobilele nationalizate nu ii va afecta in niciun fel pe fostii chiriasi care au cumparat astfel de imobile in baza Legii 112/1995 si nu vor exista cazuri in care acestia sa fie scosi din casa de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despagubiri.

Agentia Mediafax a anuntat, marti seara, ca Guvernul a acceptat sapte amendamente la Legea imobilelor nationalizate, prin care limiteaza punctele pentru cumparatorul de drepturi litigioase, dar schimba conditia de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal si nu mai trateaza chiria catre proprietarul unui spital/scoala ca plata lunara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Surse: Se pregateste un puci in PSD, Dancila ar putea fi inlaturata