Peste 60% din cladirile noi de birouri, situate in afara zonei centrale a Capitalei

Stocul de spatii de birouri in Bucuresti va depasi un milion de metri patrati in anul 2007, situandu-se insa sub nivelul actual al altor capitale din regiune, apreciaza expertii in domeniul imobiliar

In prezent, stocul total de spatii de birouri (de clasa A si B) in capitala Romaniei este de 750.000 mp, potrivit datelor Rompres, din care 64% in zona non-centrala si 36% in zona centrala, a declarat marti directorul de marketing al companiei de consultanta imobiliara Esop, Mirela Raicu, cu ocazia forumului Realty 2006, aflat la a saptea editie. Anul viitor, tendinta de concentrare a spatiilor in zona non-centrala se va mentine si chiar se va accentua, ponderea acestora urmand sa ajunga la 69%.

In Budapesta, spre exemplu, stocul de spatii de birouri este de 1,55 milioane mp, din care 52% in zona centrala. Rata de neocupare este de 12,8% in zona centrala si 10,5% in zona non-centrala, iar chiriile se situeaza la 14-16 euro/mp si respectiv 10-13 euro/mp. in Praga, spatiile de birouri insumeaza 1,75 milioane mp, din care 43% in zona centrala, rata de neocupare este de 13% (central) si respectiv 13,5% (non-central), iar chiriile se situeaza la 16-18 euro/mp si respectiv 13-15 euro/mp pentru spatii de clasa A (superioara), in timp ce chiriile la birourile de clasa B sunt de 10-14 euro/mp si respectiv 8-11 euro/mp.

Chirii mai mari ca in Praga

La Bucuresti, chiriile se situeaza la 15-19 euro/mp in zona de centru-nord, care s-a dezvoltat prioritar in ultimii ani, in timp ce in zona non-centrala scad la 11-15 euro/mp. Potrivit expertilor imobiliari, multi investitori se orienteaza catre zona non-centrala a Bucurestiului, in care vor fi livrate pe piata in acest an 62% din totalul spatiilor de birouri, iar anul viitor 76%.

Proiectele de birouri in zona non-centrala constau in cladiri individuale, cum sunt Anchor Plaza (in apropiere de Cora Militari si Plaza Romania), Riverside Tower (Grozavesti-Semanatoarea) - care va fi livrata in 2008, Domenii Business Center - trimestrul III 2006 sau Helios Business Center - cea mai mare cladire de birouri din zona de est (15.000 mp), care va fi data in folosinta in acest an, precum si cladiri in parcuri de afaceri - Iride Business Park, Sema Business Park sau Baneasa Business&Technology Park.

Conform consultantilor imobiliari, piata imobiliara autohtona este intr-o "explozie", care cu greu mai poate fi controlata, iar tendinta de apreciere a pietei si de crestere a preturilor se mentine de 15 ani, accentuandu-se in ultimii cinci ani.

Apropiata integrare in UE are, in opinia expertilor, doua taisuri - pe de o parte atrage atentia si faciliteaza investitiile straine, iar pe de alta parte va presupune o serie de noi masuri legislative si de procedura, la care piata va trebui sa se adapteze. Concurenta pe piata unica europeana va fi un alt factor decisiv in evolutia preturilor in constructii si domeniul imobiliar, in Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri