Intr-o piata rezidentiala caracterizata de multe incertitudini si de o permanenta instabilitate, in special la nivelul deciziilor luate sau nu de autoritati, finantarea ramane elementul esential. Daca aceasta exista, piata va functiona, cat timp sunt investitori dispusi sa dezvolte si cerere.

Instabilitatea caracteristica pietei nu ajuta, eternele discutii despre Prima Casa, cat si daca va continua, ce fonduri sunt disponibile, influenteaza foarte mult planurile investitorilor, care se bazeaza pe aceste lucruri cand isi fac un business plan. Cu toate acestea, investitorii nu pleaca si exista in continuare multe proiecte in pending, a declarat Andreea Comsa, managing director al Premier Estate Management, in emisiunea WALL-STREET 360.

“Din informatiile pe care le am, s-a anuntat ca Prima Casa va mai dura 5 ani. Daca am stii 100% sigur ca va fi asa, ar fi ok. Dar ar trebui sa avem toate informatiile, sa stim exact ce fonduri sunt, sa putem face predictii. Instabilitatea nu ajuta, investitorii isi fac planuri in functie de Prima Casa. Este esential sa avem acces la finantare, daca aceasta exista, se pot face proiecte”, a declarat consultantul imobiliar.
Mai mult decat atat, bancile incep sa fie mai flexibile, au scazut avansurile la creditele ipotecare si chiar sunt dispuse sa gandeasca pachete personalizate pentru proiectele pe care le si finanteaza.

Andreea Comsa mai spune ca i-ar placea ca piata rezidentiala sa nu mai depinda de un singur program si ca este nevoie de mai multa reglementare in piata. Totusi, nu inseamna ca Prima Casa trebuie oprita brusc, pentru ca o astfel de miscare ar avea un impact urias asupra pietei.

Eternele diferente intre piata reala si deciziile autoritatilor

Una din marile probleme ale pietei imobiliare a fost intotdeauna faptul ca anumite decizii, masuri, proiecte propuse de catre autoritati nu au fost conectate cu pulsul si nevoile reale din practica. Si, fara consultari permanente, un aspect inca prea putin luat in seaama, aceasta situatie nu se va imbunatati.

“Una dintre marile noastre probleme este ca vrem sa importam forme fara fond. Este adevarat ca in alte tari sunt multe modele care functioneaza foarte bine, dar nu intotdeauna avem fondul necesar sa le adoptam. Insa, putem sa speram ca in cativa ani vom avea si noi programe care sa includa locuinte sociale in fiecare proiect rezidential nou sau credite flexibile care sa ajute piata sa nu mai depinda de un singur program”, a mai spus Comsa.

Un exemplu de discordanta intre realitatile din piata si masurile propuse de cei care ne conduc tara este legata de o prevedere din Strategia Nationala a Locuintei, care vizeaza aplicarea TVA-ului de 5% in imobiliare doar pentru cazurile sociale, pentru persoanele cu venituri mici.

Ar fi pacat sa renuntam la acest TVA de 5% care a dat un imbold urias intregului sector. Nu vorbim doar de piata rezidentiala, sunt omultime de industrii conexe care functioneaza, vorbim de una dintre cele mai mari ramuri ale economiei, catre trebuie lasata si ajutata sa se dezvolte.

Andreea Comsa

Ce tendinte noi a adus toamna in piata rezidentiala

Toamna marcheaza o tendinta de vanzare accelerata a apartamentelor din categoriile middle si middle high, care ramasesera ultimele in trendul de vanzari dominat de Prima Casa. Andreea Comsa, managing director la Premier Estate, a explicat ca acest lucru a fost vizibila inca de la sfarsitul verii si nu doar in apartamentele din portofoliul companiei sale, ci in toata piata, in general.

“Sunt multi dezvoltatori care iau in considerare constructia de proiecte noi in zone centrale, cu acces la mijloace de transport si multe facilitati. Ma bucur ca se intampla acest lucru, este in beneficiul pietei. Este interesant ca sunt din cei in ce mai multi clienti care apeleaza la rate la dezvoltator. Sunt liber profesionisti, avocati, medici, oameni din diaspora sau din domenii care nu prespun o carte de munca si care isi permit sa plateasca rate consistente, dar in termen de 3 ani”, a declarat Andreea Comsa.

O alta tendinta interesanta in aceasta perioada se remarca in provincie, unde orase precum Cluj sau Timisoara se dezvolta intr-un ritm alert si dinamic, se aglomereaza si au preturi similare cu cele din Bucuresti.

“Aceste piete sunt foarte dinamice, se dezvolta locuinte adaptate la piata si la clienti. Devoltatorii sunt inca in stadiul in care vand tot ce construiesc, asa ca nu lucreaza cu consultanti imobiliari. Clientii sunt la fel de sofisticati ca si in Bucuresti, dar sunt mai putini care cumpara cu Prima Casa. Si preturile sunt similare cu cele din Capitala. Daca scoatem din calcul zona de luxury, Clujul are un pret mediu pe metrul patrat util peste Bucuresti”, a mai spus consultantul.

Insa, aceasta situatie nu va mai dura foarte mult, pe masura ce se vor construi mai multe apartamente si cererea nu va mai fi cu mult peste oferta, si pretul se va regla.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri