Ritmul scumpirilor de preturi pe segmentul de locuinte s-a temperat in contextul diminuarii cererii din partea potentialilor cumparatori, ceea ce a dus si la o scadere a volumului de tranzactii, potrivit unui raport de piata realizat de catre Analize Imobiliare, platforma lansata si sustinuta de Imobiliare.ro.

"Incepand din a doua jumatate a anului trecut, ritmul de crestere a preturilor proprietatilor rezidentiale a incetinit din cauza volatilitatii cererii pe segmentul Prima Casa, din cauza scaderii ofertei de proprietati existente, precum si numarului insuficient de locuinte nou-construite", Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro.

In al doilea trimestru din 2018, preturile solicitate pentru locuintele disponibile spre vanzare in Romania (atat apartamente, cat si case) s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% fata de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat in primul trimestru din 2018). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, asteptarile actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate - in conditiile in care, in T2 2017, avansul anual al preturilor ajungea la 13%.

Semnificativ este ca cererea pentru proprietati rezidentiale (apartamente, dar si case) a avut o evolutie anuala descendenta. Statisticile Analize Imobiliare releva, fata de perioada similara din 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale tarii - in conditiile in care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scaderi, respectiv Constanta (-15%), Bucuresti (-8%) si Brasov (-4%).

Cresterea ROBOR a redus cererea de locuinte

Aceasta tendinta poate fi pusa pe seama influentei crescute a ceea ce se intampla in domeniul creditarii: daca anul trecut multi romani s-au grabit sa acceseze un credit Prima Casa din pricina fondurilor limitate, in al doilea patrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul cresterii sustinute a indicelui ROBOR, unii dintre potentialii cumparatori preferand chiar sa-si amane decizia de achizitie.

"Pentru prima data in ultimii trei ani, am inregistrat o scadere a cererii in marile orase: in comparatie cu anul trecut au fost cu 5% mai putini potentiali cumparatori. In trimestrul al doilea din 2018 a avut loc si un usor recul al vanzarilor. Presiunile evidentiate mai sus au dus la o scadere anuala cu 1,3% a numarului de tranzactii, care au ajuns la 151.481. Pe fondul unei evolutii modeste a economiei in prima parte a acestui an, asteptarea Analize Imobiliare pentru a doua jumatate din 2018 este ca la nivel national vor avea loc mai putine tranzactii, in contextul stagnarii cresterii preturilor", arata Dorel Nita, head of data and research in cadrul Imobiliare.ro si project manager al AnalizeImobiliare.ro.

Vineri, nivelul ROBOR la 3 luni a atins 3,45%, iar, in consecinta, o rata lunara la un credit care ar fi fost acordat la inceputul lunii ianuarie a acestui an (moment in care ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%) s-a majorat cu pana la 17,6 la suta, potrivit unei analize Wall-Street.ro. Mai mult, comparativ cu peste un an in urma, adica 30 iunie 2017, explozia ROBOR a dus la majorarea ratelor la credite cu pana la 36,4%.

Sursa foto: Andrii Yalanskyi / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri