Toate datele confirma ca piata din Romania s-a maturizat si este interconectata si aliniata cu piata imobiliara din Uniunea Europeana, aspect care argumenteaza opinia ca o eventuala stagnare sau scadere a pietei imobiliare este strans legata de evolutia politica si financiara a Uniunii Europene. Datele disponibile spre analiza fac deocamdata referire doar la primul trimestru, dar sunt suficient de relevante si sustin favorabil parerea ca anul in curs va fi unul dinamic pe piata imobiliara locala, apreciaza Gigi Nacev, manager Tempini Romania.

Wall-Street.ro: La finalul anului trecut ati sustinut ca "asteptata" criza din sectorul imobiliar nu va fi resimtita in anul curent. Cum a evoluat piata imobiliara in primele 6 luni?

Gigi Nacev: Datele disponibile spre analiza fac deocamdata referire doar la primul trimestru, dar sunt suficient de relevante si sustin favorabil parerea ca anul in curs va fi unul dinamic pe piata imobiliara din Romania. Desi cererea a scazut cu circa 20% fata de primul trimestru al anului 2018 preturile au crescut in medie cu 4,2%. Scaderea cererii a fost echilibrata de o oferta mai redusa, intreg stocul de unitati locative excedentar la sfarsitul anului fiind epuizat in primul trimestru. Scaderea cererii a fost influentata si de oprirea programului Prima Casa in primele luni ale anului.

Wall-Street.ro: La ce ne putem astepta in continuare, in ceea ce priveste criza in sectorul imobiliar?

Gigi Nacev: Toate datele confirma ca piata din Romania s-a maturizat si este interconectata si aliniata cu piata imobiliara din Uniunea Europeana (UE), aspect care argumenteaza opinia ca o eventuala stagnare sau scadere a pietei imobiliare este strans legata de evolutia politica si financiara a UE.

Se poate afirma in schimb ca parametrii de influenta din piata imobiliara din Romania ar putea sustine inca ani buni de crestere si enumar cateva argumente in acest sens. In Romania se estimeaza ca exista o camera/locuitor fata de media europeana de 1.6 camere/locuitor.

Media in Romania este de 2,4 locuitori sub acelasi acoperis fata de media de 2 locuitori in Uniunea Europena. Deficitul de unitati locative este astazi in Romania de cateva sute de mii in timp ce ritmul de livrare este in jur de 50000 de locuinte anual. ( 2018 sau livrat circa 59000 de unitati)

Wall-Street.ro: Ati afirmat ca piata imobiliara s-a maturizat. Ce argumente aduceti in acest sens?

Gigi Nacev: Cel mai interesant argument cred ca este tocmai faptul ca aceasta criza mult vehiculata nu s-a produs. Parerea mea, in baza observatilor din ultimul timp, este ca s-a fortat "o criza imobiliara". Am observat ca stirile despre iminenta criza erau initiate de un cerc restrans de surse mediatice si distribuite in general de persoane care sunt in legatura cu domeniile care pot avea beneficii dintr-o potentiala scadere a pietei.

Un alt argument este cresterea timpului de decizie de cumparare. Clientul este mai educat, analizeaza mai multe oferte si nu de putine ori apeleaza la consultanti inainte de a lua decizia de achizitie.

Nu in ultimul rand in urma unei analize personale am constatat o crestere semnificativa a persoanelor care apeleaza la un designer de interior, aspect care confirma ca romanul apreciaza din ce in ce mai mult stare de confort si nu doar utilitate oferita de propria locuinta.

Wall-Street.ro: Care sunt tendintele in piata imobiliara in anul 2019?

Gigi Nacev: Se constata o crestere a cererii pentru locuinte cat mai centrale, cat mai apropiate de zonele de interes urbane. Dupa multi ani in care s-a constatat evadarea din zona urbana spre zonele verzi limitrofe, experientele mai putin placute create de lipsa infrastructurii, a utilitatilor gresit dimensionate, dificultatea gestionarii transportului copiilor spre unitatile de invatamant genereaza astazi o schimbare de tendinte. Si acesta tendinta vine ca un argument suplimentar care sustine cresterea pretului mediu.

Din 1921, Tempini s-a consacrat drept una dintre cele mai importante companii italiene de furnizare a finisajelor din domeniul constructiilor si arhitecturii: pardoseli si pereti, obiecte sanitare, mobilier si accesorii de baie, produse si servicii pentru intretinerea materialelor lemnoase, ceramice si din piatra. Compania este de noua ani prezenta in Romania, Timisoara fiind sediul central al operatiunilor din Europa de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri