2020 va aduce mai putine spatii de birouri de clasa A in Cluj-Napoca, intr-un context in care cele care sunt neocupate in acest moment reprezinta 6,3% din stocul existent. Cu toate acestea, investitorii vor avea o competitie puternica in cladirile existente, unde peste 18.000 de metri patrati sunt disponibili spre mutare imediata, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara SVN Romania.

Astfel, suprafata de spatii de birouri care va fi livrata in Cluj-Napoca in 2020 va scadea cu aproximativ 14% comparativ cu 2019. Cladirile de spatii de birouri programate spre livrare anul viitor in oras insumeaza 20.500 de metri patrati. In acest an s-au livrat 23.900 de metri patrati, cu peste 140% mai mult fata de 2018.

Cluj-Napoca reprezinta a doua piata de spatii de birouri din Romania, cu un stoc de 273.860 de metri patrati de birouri clasa A, stocul total de birouri, incluzand si cladirile Clasa B, ajungand la 315.800 de metri patrati.

"Chiar daca un procent semnificativ din birourile care se vor livra anul viitor in oras sunt deja pre-inchiriate, nu consideram ca asistam la o piata a dezvoltatorilor. Majorarea continua a veniturilor si cotele foarte reduse ale somajului mentin o tensiune pe piata fortei de munca, implicit si in ceea ce priveste usurinta cu care companiile isi extind afacerile. In plus, exista o suprafata semnificativa de birouri Clasa B disponibila, in cladiri cu specificatii tehnice foarte bune, cladiri care pot reprezenta o optiune reala pentru unele companiile aflate in cautarea unui spatiu de birouri”, afirma Cristian Simon (foto), head of commercial office SVN Romania | Cluj.

Consultantii companiei au intermediat in ultimele 18 luni inchirierea a 18.250 de metri patrati de birouri in Cluj-Napoca, reprezentand dezvoltatorii celor mai importante proiecte livrate in oras. Printre cele mai importante tranzactii se numara inchirierea a 7.100 de metri patrati in Vivido, a 5.850 de metri patrati in Andvancity, a 3.300 de metri patrati in proiectul Scala si a 800 de metri patrati in Park Tower.

Datele SVN Romania arata ca rata de neocupare a spatiilor de birouri clasa A din oras este de aproximativ 6,3%. Totodata, 18.000 de metri patrati in cladiri de birouri clasa B sunt disponibili spre relocare imediata, o suprafata semnificativa care ar putea influenta cererea existenta pentru cladiri clasa A.

Chiriile pentru cele mai bune spatii de birouri din Cluj-Napoca au ramas neschimbate in ultimii doi ani, la o valoare lunara de 13-15 euro / metru patrat, in timp ce chiriile lunare pe segmentul spatiilor de birouri Clasa B sunt cuprinse intre 8 si 11 euro / metru patrat.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara active in Romania, avand operational si un birou regional in Cluj-Napoca. Compania este lider pe segmentul rezidential si unul dintre principalii jucatori pe segmentul de property management. SVN Romania opereaza si o divizie de brokeraj de credite, SVN Romania Credit & Financial Solutions.

SVN International Corp. are peste 200 de birouri in opt tari si regiuni (Australia, Caraibe, Coreea de Sud, Canada, Mexic, Romania, Rusia si Statele Unite ale Americii), in care activeaza peste 1.600 de consultanti imobiliari si personal administrativ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri