Efectele majorarilor de preturi ale materialelor de constructii din anul 2019, precum si efectul in lant al cresterii salariului minim in sectorul constructiilor conform OUG 114/2019, se regasesc in modalitatea de stabilire a valorilor impozabile pentru anul 2020, care pot creste cu pana la 60%, potrivit unei analize realizata de catre compania de consultanta Veridio, fondata de Adrian Vascu, fost presedinte ANEVAR.

"Aceste cresteri pot parea surprinzatoare, dar se incadreaza in previziunile facute la inceputul anului 2019 de Comisia Nationala de Statistica si Prognoza care estima o crestere a costului cu 47,9% – 57,9% ca urmare a cresterii manoperei in constructii. Este extrem de important de precizat ca modificarea valorilor impozabile nu conduce automat la modificarea impozitelor. Acest lucru se intampla doar daca autoritatile locale pastreaza neschimbate cotele de impozitare valabile la ultima reeevaluare", potrivit analizei Veridio.

Compania prezinta si o simulare a impactului utilizarii noilor indici asupra valorilor impozabile pentru cateva categorii principale de cladiri, fara ca estimarea sa fie exhaustiva. Cifrele prezinta o imagine a intervalelor posibile si probabile de crestere a valorilor impozabile, iar motivele acestor cresteri sunt obiective si sunt bazate pe realitatea evolutiei preturilor in 2019. Uzura fizica a constructiilor din ultimii 3 ani nu va putea compensa cresterea valorii de nou a constructiilor.

Noile valori impozabile se vor regasi in rapoartele de evaluare care vor fi realizate, pentru contribuabilii care vor solicita acest lucru, la inceputul anului 2020. Ca in fiecare an, perioada de realizare a rapoartelor de evaluare este 1 ianuarie - 31 martie 2020. Persoanele juridice care si-au realizat ultima reevaluare avand data evaluarii 31 decembrie 2016 pot evita cresterea cotei de impozitare la 5% prin realizarea evaluarii pentru impozitare in primul trimestru al anului 2020.

"Avand in vedere ca se cunoaste deja evolutia probabila a valorilor impozabile (dupa cum se poate vedea mai jos) autoritatile locale ar trebui sa tina seama de efectul acestora atat asupra bugetului cetatenilor cat si asupra bugetelor locale, astfel incat sa ia masurile necesare, daca se impun, din timp. Decizia le apartine, iar realitatea obiectiva redata de cifrele de mai jos nu poate fi ignorata sau sa fie considerata un factor subiectiv care, independent de autoritatile locale, a determinat cresterea impozitelor", mai arata Veridio.

Pentru blocuri de locuinte, intre 31% si 38%

Nr. crt. Denumire Evolutie costuri 2019 fata de 2018
1 Bloc P+4E+subsol tehnic (structura pe diafragme) 35%
2 Bloc P+8E+subsol tehnic (structura pe diafragme) 38%
3 Bloc P+10E+subsol tehnic (structura pe diafragme) 31%

Citeste articolul integral aici.

Sursa foto: INDz / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri