Construcţia de noi locuinţe va încetini sau chiar se va opri temporar în anumite locuri, iar vânzările de locuinţe vor scădea şi ele, susţine Build Europe.

"În fapt, membrii Build Europe cred că - având în vedere scenariul actual - construcţia de noi locuinţe va încetini sau chiar se va opri temporar în anumite locuri şi că vânzările de locuinţe vor scădea şi ele, din cauza scăderii cererii consumatorilor şi a incertitudinii economice. Mai mult, vor fi probleme legate de livrarea autorizaţiilor de construcţie de către autorităţile publice, de furnizarea de materiale de construcţie, în special transfrontaliere, precum şi de condiţiile de muncă ale lucrătorilor (detaşaţi). Prin urmare, există un risc ridicat ca această epidemie să provoace o recesiune economică care să conducă la o scădere a ofertei de locuinţe", se spune în comunicat, scrie Agerpres.

Potrivit lui Filiep Loosveldt, directorul general al Build Europe, este posibil ca toţi aceşti factori să agraveze actuala criză de accesibilitate a locuinţelor din Europa, aşa cum a fost subliniat în cel mai recent document strategic - MANIFESTO - al Build Europe.

"Build Europe, cea mai importantă asociaţie pan-europeană care reprezintă profesioniştii din sectorul construcţiilor de locuinţe din Europa, salută cu căldură acţiunile întreprinse de Comisia Europeană în a solicita guvernelor statelor membre să dezvolte măsuri de protecţie pentru cetăţenii UE şi sectoarele ameninţate de actuala criză Covid-19", se spune în comunicat.

Criza Covid-19 afectează în prezent toate ţările din Europa şi va avea un impact fundamental asupra economiilor naţionale, asupra întreprinderilor şi asupra cetăţenilor pe termen scurt, mediu şi lung. Mai multe ţări europene au adoptat deja diverse măsuri de izolare care limitează sever libera circulaţie a oamenilor şi stabilesc reguli stricte pentru interacţiunile sociale (cum ar fi măsurile de distanţare socială).

"În ceea ce priveşte sectorul locativ, credem că vânzările de locuinţe vor fi extrem de reduse, timp în care cererea pentru locuinţe suplimentare rămâne în mod obiectiv ridicată, mai cu seamă în zonele urbane", a declarat Marc Pigeon, preşedintele Build Europe.

Organizaţia şi membrii săi sunt îngrijoraţi de consecinţele viitoare ale acestei crize sanitare mondiale fără precedent şi sunt uşuraţi să vadă că se iau deja măsuri importante de către Comisia Europeană pentru a limita impactul focarului Covid-19 asupra întreprinderilor, în special prin a permite autorităţilor naţionale mai multă flexibilitate în aplicarea normelor privind ajutorul de stat.

"Sperăm că autorităţile publice din toată Europa vor profita de acest moment pentru a aborda în continuare constrângerile care apar şi pentru a simplifica reglementările existente, în scopul de a facilita furnizarea necesară de locuinţe suplimentare în Europa, fără a pierde din vedere sprijinul necesar acordat beneficiarilor", spune Marc Pigeon.

Totuşi, în acelaşi timp, Build Europe îndeamnă instituţiile europene şi autorităţile naţionale să meargă mai departe în măsuri pentru a ajuta cetăţenii şi întreprinderile, luând în considerare cele mai bune practici deja implementate în întreaga Uniune Europeană, cum ar fi: asigurarea fluxului de numerar şi a lichidităţii pentru companii, cumpărători de locuinţe şi chiriaşi; garantarea acoperirii costurilor pentru şomaj temporar; amânarea şi economisirea parţială a plăţilor de TVA, securitate socială şi impozit pe profit; sprijinirea schemelor de "ajutor pentru a cumpăra" în toată Europa; stimularea fondurilor de investiţii pentru a cumpăra blocuri de apartamente pe piaţa privată in scopul de a oferi opţiuni de închiriere accesibile persoanelor fizice; asigurarea faptului ca toate unităţile administrative să ofere un serviciu constant, fără perioade inutile de oprire.

În mod special, subliniază organizaţia, supravegherea şi obţinerea autorizaţiilor de construire sunt cruciale pentru păstrarea lichidităţii pe piaţă şi asigurarea salariilor angajaţilor.

"Dezvoltatorii imobiliari şi constructorii de locuinţe profesionişti sunt la sursa unui întreg lanţ a proceselor economice, cum ar fi tranzacţii funciare, servicii de proiectare arhitecturală, inginerie, demolări/construcţii, comercializare şi întreţinere de bunuri imobile, locuinţe, în special. Pentru a preveni o recesiune economică, este de asemenea de o importanţă extremă ca autorităţile publice să faciliteze şi să stimuleze acordarea autorizaţiilor de construire peste tot Europa în zilele şi săptămânile următoare", a afirmat Filiep Loosveldt.

Conform Build Europe, sunt necesare politici efective şi eficiente din punct de vedere al ofertei, în scopul de a reduce costurile producţiei, pentru a face faţă provocării actuale şi a asigurării accesibilităţii ulterioare perioadei de criza a locuinţelor, ca o cale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor europeni.

"Suntem cei mai buni atunci când acţionăm împreună pentru a susţine binele comun: îndemn instituţiile europene şi guvernele naţionale să acţioneze fără întârziere, să ia măsurile urgente necesare pentru a împiedica alunecarea Europei in recesiune. Acestea sunt vremuri dificile, dar trebuie să înfruntăm şi vreme de furtună. Numai solidaritatea Europeană poate asigura sustenabilitatea viitoare a sectorului nostru pentru a oferi un cămin fiecărui cetăţean al UE care are nevoie de unul", a concluzionat preşedintele Build Europe.

Build Europe este organizaţia-umbrelă pentru federaţiile naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, dezvoltatori şi constructori de locuinţe, reprezentând peste 30.000 de companii afiliate federaţiilor din 11 state membre. Principalul obiectiv al Build Europe, înainte de toate, este să îndeplinească aspiraţiile sociale şi de mediu ale cetăţenilor europeni. Build Europe acţionează împreună cu membrii săi să promoveze abordări practice de a livra locuinţe mai multe, de o calitate mai bună şi la un preţ mai accesibil.

Sursa foto: Unkas Photo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri