Actuala criză, generată de epidemia de coronavirus se suprapune cu inceputul unei crize de supraproducție pe mai multe sectoare, în consecinţă nu poate fi comparabilă cu cea precedentă, din 2008, în contextul în care sistemul economic este mult mai solid, iar băncile suficient de capitalizate. "Totul va depinde însă de reacția emoțională a oamenilor, în special a patronilor de companii, care ar trebui să gestioneze corect resursa umană, în această perioadă, să nu-și închidă imediat afacerile și să penalizeze angajații, spune Gigi Nacev, fondator al importatorului de materiale de construcții Tempini Solutions.

În opinia sa, autoritățile din țara noastră ar trebui să evite deciziile celor din Italia care au hotărât oprirea activității de producție în toate fabricile, dar și sistarea livrărilor, care nu sunt considerate esențiale, în afară de cele din sectorul alimentar și farmaceutic.

"Există solicitări din partea anumitor confederații către autoritățile italiene pentru a lăsa liberă logistica, adică livrarea măcar a producției de pe stoc. Este dificil de anticipat ce vor face autoritățile din România, dar este posibil să ajungem în aceeași situație din cauza presiunii emoţionale şi mediatice. Nu putem însă, opri economia. Cererea pentru materiale de construcții a rămas, de exemplu, activă, în contextul în care șantierele funcționează în continuare", spune antreprenorul Gigi Nacev (foto).

Motivul pentru care afacerile în România ar trebui să continue, chiar și cu o activitate minimă, ar fi că, dacă această criză se prelungește mai mult de două luni, țara noastră nu dispune de resurse suficiente, pentru o "înghețare" generală a economiei. Este dificil de crezut că epidemia va dispărea peste noapte. "Toată lumea face comparații între occident și România. Dar, sunt două realităţi total diferite din punct de vedere al reurselor", arată el.

Ar trebui premiat cine merge la muncă în această perioadă.

Tot în acest context, "mulți investitori își închid afacerile și penalizează indirect angajații prin concedieri. Nu cred că oamenii pot fi trataţi în acest mod, pentru că este o situație de urgență și nu pot să nu beneficieze de compensaţile băneşti corespunzatoare. Firmele care au făcut deja concedieri vor fi primele cu probleme în momentul reluării activităţii. Toată lumea stă în stand-by și așteaptă finalul crizei, care cu siguranță va veni destul de rapid, iar economiile vor reporni. Însă, chiar și acum motoarele trebuie să rămână pornite, evident cu maxima responsabilitate şi respectând 100% deciziile autorităţilor", spune Gigi Nacev.

Dar, "dacă afirmi că mergi în continuare la muncă se uită lumea urât la tine, sau primești reacții negative pe reţelele sociale, însă în curând vor veni momentele în care toata lumea, inclusiv cei care se uită acum urât la tine, vor dori să își incaseze salariile. Covid - 19 va fi prezent, cu siguranţă, şi anul viitor şi vom fi obligaţi să ne adaptăm situațiilor de moment. Și eu am lăsat acum o parte dintre angajați acasă, pentru că nu mai avem fluxul de clienți premergator, situaţie de criză medicală. Dar vor fi plătiţi în continuare, deoarece sunt în special oameni care au părinți bătrâni sau alți membri ai familiei bolnavi de afecțiuni cronice. Dacă aş renunţa acum la serviciile lor, peste o lună ce fac? Mă voi ruga de ei să se întoarcă? Sunt angajați în care am investit foarte mult, în primul rând timp şi energie. Dacă se prelungește criza, mai bine apelez la o linie de credit, dar nu-mi permit să recuperez eventualele pierderi prin concedieri", conchide managerul Tempini Solutions.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri