Atunci când vine vorba de achiziția unei locuințe, cercetarea este esențială. Cu cât ne informăm mai bine despre piață, oferta disponibilă, calitatea acesteia și raportul față de cererea existentă pe respectivul segment, condițiile necesare pentru a deveni proprietari, de la metode de finanțare, până la costuri finale și termene de plată, cu atât decizia luată va fi una asumată, în cunoștință de cauză.

Astfel, potrivit lui Matei Maloș, Managing Partner HomeFinders.ro, înainte de achiziția unei locuințe noi, în etapa de cercetare, există cinci pași care trebuie avuți în vedere:

Nevoile personale și stabilirea priorităților

Îți dorești o casă cu teren sau un apartament într-un ansamblu rezidențial nou? În contextul Covid-19, cererea pentru case a crescut exploziv. Aproximativ o treime dintre cumpărători caută în prezent acest tip de proprietăți, datorită spațiului mai mare și confortului sporit.

“Pe de altă parte, la nivel global, analiștii de investiții recomandă în aceste vremuri investiția în casele de vacanță datorită versatilității lor. Principalele lor avantaje constau atât în utilizarea proprie, cât și în posibilitatea de a genera venituri. Atunci când nu sunt folosite direct de către proprietar, casele de vacanță aflate la munte sau la mare, de exemplu, pot fi închiriate cu ușurință în regim hotelier”, a declarat Maloș pentru Wall-Street.ro.

Potrivit acestuia, avantajul suplimentar în România este generat și de stocul redus de unități pe segmentul de locuințe de vacanță calitative - pe acest segment piața locală este astăzi într-un stadiu incipient de dezvoltare.

Setarea corectă a unei liste de criterii

Locuința perfectă nu există întrucât posibilitatea ca toate criteriile să fie îndeplinite atunci când suntem în căutarea unei proprietăți este destul de mică și real inexistentă.

“Putem vorbi în schimb de locuința compromisului optim sau ideal, așa cum o numim noi. Sau casa care se apropie cel mai mult de ceea ce-ți dorești”, a declarat Maloș.

Este foarte important însă să stabilești criteriile obligatorii la care nu ai putea renunța în procesul de căutare și cele care sunt doar bine de avut în vedere, dar nu definitorii. Specialistul consultat de wall-street.ro consideră că ar trebui să fie totuși luate în calcul următoarele aspecte:

  • zona în care dorești șă locuiești și punctele de interes (școli și grădinițe, parc, magazine, locuri preferate sau familiare, distanța față de metrou etc.);
  • tipul imobilului și facilitățile oferite în cadrul complexului (pază, spații verzi sau de joacă, locuri de parcare etc.);
  • specificațiile locuinței (suprafață și număr de camere, balcoane sau terase, spații de depozitare, finisaje și dotări, etajul dorit);
  • termenul limită pentru achiziție și mutarea în propria casă (pentru achizițiile off-plan sau imobilele aflate în stadiu de proiect ori construcție incipientă, există o perioadă de așteptare);
  • buget (suma maximă pe care o poți aloca, tipul și structura finanțării pentru a avea acces la bani, avansul maxim disponibil, aplicarea TVA-ului etc.).

Analizarea cu atenție a ofertelor disponibile în piață

După setarea indicatorilor de mai sus, urmează cercetarea ofertelor existente în zonele vizate. Dacă sunt vizate 5–7 zone pentru căutare, nu este neapărat greșit, dar nici recomandat.

“Cel mai bine ar fi să te limitezi la maximum 2–3 zone preferate, pentru o reacție rapidă atunci când pe piață apare o proprietate bine configurată și cu un preț atractiv. Poți începe însă cu 5-7 zone și apoi să te restrângi în momentul în care ai reușit să-ți rafinezi mai bine criteriile, corelate și cu realitatea din piața rezidențială. În cazul unei achiziții off-plan, interesează-te în amănunt cine sunt dezvoltatorul, arhitectul și constructorul și ce proiecte au mai avut”, a explicat Maloș.

Este indicată și apelarea la un consultant imobiliar, astfel încât cerințele cumpărătorului să fie corelate cât mai bine cu realitatea pieței.

Specialistul te poate ajuta să echilibrezi factorul emoțional (subiectiv) cu unul obiectiv și să faci alegerea potrivită, în cunoștință de cauză. În plus, tot specialistul te poate ajuta să evaluezi corect valoarea investițională a locuinței și să vezi ce șanse sunt ca prețul proprietății să se conserve în timp sau, în mod ideal, să crească.

Vizita la fața locului

Este importantă participarea la vizionări în cazul locuințelor finalizate și analizarea cu atenție a fiecărui detaliu, de la parcări și lista de datorii la întreținere, afișată de obicei la avizierul blocului, până la zgomotele care se pot auzi de la vecini în timpul vizionărilor.

“Verifică structura de rezistență a imobilului împreună cu un inginer constructor și interesează-te de sistemul de încălzire al apartamentului și dotările acestuia. În cazul achiziției off-plan, solicită documentația tehnică și încearcă să o analizezi împreună cu un specialist”, a explicat reprezentantul HomeFinders.ro.

Maloș recomandă înainte de cumpărare, câteva plimbări în zona aleasă, dimineața și seara, în cursul săptămânii, foarte important nu doar în weekend. “Poți analiza astfel, în mod real, vecinii și vecinătățile, traficul și alte aspecte importante cu care te vei confrunta zi de zi dacă vei locui în acel loc. Pune în balanță ce e important pentru tine și imaginează-ți viața în noile condiții — de exemplu, ai putea locui în afara orașului sau într-un cartier aflat departe de centru? Asigură-te că cerințele tale sunt aliniate cu cele ale familiei cu care vei împărți spațiul”, a mai explicat Maloș.

Costul final al achiziției, prin aplicarea TVA-ului

În cazul ansamblurilor noi, prețurile locuințelor conțin taxa pe valoare adăugată (TVA), motiv pentru care, într-un anunț de vânzare, costul total apare fie sub forma unui preț final (cu TVA deja inclus), fie trecut separat (preț + TVA). Începând din 1 ianuarie 2022, cota redusă de TVA 5% pentru persoanele fizice se aplică locuințelor cu o valoare de până în 140.000 de euro și suprafață utilă de max. 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti. Până atunci, plafonul maxim pentru cota redusă este setat la 450.000 de lei. Altfel, TVA-ul aplicat proprietăților mai scumpe de 450.000 lei până la finalul anului, respectiv mai scumpe de 140.000 euro începând din 1 ianuarie 2022, este cel standard, de 19%.

“În aceste condiții, este un mare avantaj ca termenul de livrare a unei locuințe să fie după data de 1 ianuarie 2022, avansurile plătite cu TVA 5% urmând să fie recalculate cu noua grilă de TVA. În plus, există și situații speciale de TVA sau locuințe fără taxă pe valoare adăugată. În cazul persoanelor juridice, se poate aplica TVA 0 sau taxarea inversă”, este un alt sfat oferit de Maloș.

Achiziția unei locuințe prin împrumut bancar

Presupunând că ai găsit locuința potrivită pentru tine, următorul pas este achiziția. Dacă ai nevoie de un credit, există mai multe tipuri de finanțări pe care le poți accesa. În funcție de condițiile îndeplinite și suma dorită, poți apela la creditul ipotecar sau imobiliar, la cel acordat prin programul „Noua casă” sau chiar la împrumutul pentru construirea de locuințe. Sumele obținute astfel pot fi suplimentate prin creditul de nevoi personale sau cel de renovare cu ipotecă.

“Ideal este să apelezi la un consultant imobiliar sau la un broker financiar, care te poate ghida prin tot procesul de finanțare, începând cu analiza celor mai potrivite și avantajoase oferte disponibile pe piață”, a recomandat Maloș.

Ce documente necesare se pot obține online?

Potrivit lui Maloș, pandemia nu a forțat neapărat digitalizarea proceselor, ci mai mult rapiditatea implementării acesteia. “Spre exemplu, ANCPI avea deja dezvoltat softul pentru eliberarea de la distanță a documentelor pentru publicul larg sau, după caz, pentru birourile notariale, precum extrase de informare, de autentificare sau ortofotoplanuri. Astăzi, toate acestea sunt deja disponibile online, cu semnătură electronică”, a explicat reprezentantul HomeFinders.ro.

Pe de altă parte, nu toate primăriile au procese digitalizate, însă există protocoale încheiate cu unele dintre acestea, cel puțin în București, în vederea obținerii certificatelor fiscale pentru persoane fizice și juridice online. Acestea pot fi solicitate și pe email, mai ales în colaborarea cu primăriile din afara capitalei. În ceea ce privește procedura de eliberare a unui act notarial și de semnare, prezența clientului este încă necesară fizic, conform legislației actuale.

“Însă acțiunile legate de partea procedurală și documentele interne, precum extrase de informare, certificate fiscale, încheieri de intabulare sau diverse verificări la Registrul Comerțului ori în procedurile de insolvență a persoanelor fizice, de exemplu, corespondența cu majoritatea primăriilor și ANAF, se pot face de la distanță de către birourile notariale. În acest sens, comunicarea internă și procedurală este aproape total digitalizată, întrucât depinde de instituția cu care se colaborează”, a concluzionat Maloș.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri