Chiriile locuintelor au crescut in medie cu 20% in prima jumatate a anului, in functie de zone, facilitati si utilitati, pe segmentul rezidential de lux cresterea fiind ceva mai mica, de 5- 10%, deoarece pe acest segment oferta a crescut si a devenit mai variata.
„Chiriile vor continua sa creasca atata timp cat cererea de apartamente va fi mai mare decat oferta, iar accesul la credite imobiliare va fi ingreunat”, spune Diana Stoian, Project Manager Residential in cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In functie de evolutia pietei imobiliare din ultima perioada, multi dintre cumparatori au amanat luarea unei decizii de achizitionare a unei locuinte, iar acest lucru a dus la o crestere a cererii pe segmentul inchirierilor si, prin urmare, la o crestere a nivelului chiriilor, potrivit reprezentatului Coldwell.

„Cel mai probabil, din cauza intoarcerii studentilor in Bucuresti in toamna, chiriile vor creste, asa cum s-a intamplat si in ultimii ani. Luand in considerare numarul mare de persoane care se stabilesc anual in Capitala, presiune pe piata chiriilor va exista intotdeauna. Totusi, trebuie sa avem in vedere ca oferta de locuinte date spre inchiriere va creste simtitor pe masura ce vor fi livrate noile proiecte rezidentiale, fapt ce va incetini putin dinamica preturilor pe acest segment al pietei”, a adaugat Diana Stoian.

Ceva mai stabila in prima jumatate a acestui an a fost piata rezidentiala de lux, unde oferta a devenit mai mare si variata, potentialii chiriasi putand sa aleaga din mai multe alternative fata de anii trecuti, iar locuintele cu locatii mai bune si finisaje deosebite au fost inchiriate mult mai repede, potrivit companiei de consultanta imobiliara Atisreal Romania.

„In prima parte a anului 2008, nu s-au sesizat schimbari semnificative pe piata inchirierilor de lux, adica in zona ultracentrala si cea de nord. Comparativ, in perioada mai 2007 - mai 2008, in aceste zone s-a intregistrat o crestere de 5-10% a preturilor de inchiriere pentru locuintele de lux, atat pentru apartamente cat si pentru vile”, ne-a explicat Octav Mihailescu, directorul departamentului rezidential din cadrul Atisreal.

Factorii care influenteaza cresterea chiriilor pe segmentul rezidential difera in functie de vechimea imobilului si de dimensiunea apartamentului, cele mai mari cresteri de preturi fiind inregistrate pentru locuintele cu suprafete mici.

„Apartamentele vechi pot cunoaste o importanta crestere a chiriilor daca sunt renovate, dotate cu are conditionat, mobilate modern si, cel putin partial, utilate. Pe de alta parte, chiriile pentru apartamentele noi sunt sustinute de locatie, facilitati, calitatea finisajelor, locuri de parcare si spatii de depozitare. O foarte mare cerere se manifesta pentru locuintele cu suprafete mai mici – garsoniere si apartamente de doua camere, de aceea ele inregistreaza cele mai mari cresteri”, a explicat specialistul Coldwell.

Stoian este de parere ca si zvonurile afecteaza piata imobiliara, din cauza ca publicul larg, care nu cunoaste in detaliu situatia reala de pe piata, poate fi destul de usor influentat.

„Zvonurile din presa au determinat majoritatea cumparatorilor sa astepte reactia pietei. Cand zvonurile anunta si o dramatica scadere de preturi, informatia este foarte usor absorbita de catre viitorii cumparatori, care isi doresc ca aceste predictii sa se transforme in realitate. Aceasta stagnare a pus presiune asupra proprietarilor care trebuiau sa vanda locuintele vechi si astfel preturile pentru apartamentele construite inainte de 1977 au inceput sa scada”, ne-a declarat reprezentatul Coldwell.

In opinia lui Octav Mihailescu, cresterea sau scaderea chiriilor pe segmentul de lux este influentata in principal de raportul dintre cerere si oferta la un moment dat, in ultima vreme observandu-se o cerere mai mare pentru apartamentele penthouse, unde chiriile au crescut cu circa 10-20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Dezvoltarea economica galopanta a Bucurestiului din ultima perioada a atras un numar mare de companii straine, fapt ce a determinat ca locuintele de lux sa-si mentina nivelul ridicat al chiriilor, desi oferta de locuinte a crescut si ea”, a declarat Mihailescu.

Reprezentantul Atisreal a adaugat ca, in urmatoarele sase luni, nu se intrevad schimbari semnificative in ceea ce priveste nivelul chiriilor pentru segmentul rezidential de lux, insa lucrurile pot evolua diferit pe o perioada mai lunga.

„In ceea ce priveste evolutia chiriilor in urmatorii doi-trei ani, este foarte probabil sa asistam la o relativa scadere a acestora, avand in vedere ca oferta de locuinte de lux va fi semnificativ mai mare fata de cea din prezent, iar cererea va ramane probabil la nivelul actual”, a incheiat Octav Mihailescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri