Neoland: Scaderea profiturilor va debloca piata imobiliara

Piata imobiliara locala va depasi actuala stagnare doar atunci cand marjele de profit generate de proiectele imobiliare vor scadea pana la 30%-40%, sunt de parere specialistii companiei Neoland Real Estate.

"Dezvolatorii trebuie sa inteleaga ca nu vor mai avea profituri de peste 100%, asa cum au fost obisnuiti, in schimb daca vor accepta profituri de 30%-40%, piata se va debloca macar partial, isi vor putea recupera banii si vor avea fondurile necesare pentru dezvolarea altor proiecte", afirma Costin Lazar, presedintele Neoland.

Costul real de construire al unui apartament este in prezent de aproximativ 600 euro. "Daca luam un teren amplasat in zona Colentina care se vinde cu 600 euro pe metru patrat si are CUT 5,9 va avea o incidenta de 100 euro in pretul unui metru patrat de spatiu construit, la care, daca adaugam un profit de circa 200 euro, respectiv peste 30%, obtinem un pret final de 900 euro pe metru patrat de spatiu construit", arata cei de la Neoland.

Potrivit acestora, astfel, un apartament nou cu suprafata totala de 100 metri patrati ar trebui sa coste circa 90.000 euro, iar pe segmentul vechi, preturile ar trebui sa fie macar cu 20% mai reduse, avand in vedere ca sunt uzate moral si fizic si nu sunt dotate cu facilitatile de care beneficiaza spatiile din proiectele noi. In plus, acestea nu mai au avantajul de a fi disoponibile imediat, existand deja un numar semnificativ de apartamente noi livrate pe piata care pot fi ocupate oricand.

"Daca isi vor mentine preturile atat de ridicate, dezvoltatorii vor ramane cu banii blocati, iar proprietarii cu apartamentele nevandute, acestea urmand a se devaloriza din ce in ce mai tare", mai spune Costin Lazar.

Potrivit ofertelor din piata centralizate de Neoland, dupa sase luni de scadere a preturilor, un apartament vechi ajunge la 1.800 euro pe metru patrat in zona de cartiere, respectiv la peste 3.000 euro in zona centrala, iar pe segmentul de locuinte noi, preturile variaza intre 1.300 in cartiere si peste 3.500 euro in zonele de lux ale capitalei.

Neoland Real Estate si-a inceput activitatea in 2006, concentrandu-se pe segmentul de terenuri din apropierea Bucurestiului. Incepand din acest an, compania s-a extins pe segmentele rezidential, birouri si spatii comerciale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri