„Este posibil sa asistam la o crestere de 30-40% fata de anul trecut, dat fiind ca mai multe cladiri de mari dimensiuni urmeaza a fi livrate, inclusiv mall-ul din Cotroceni. Probabil va fi ultimul an de crestere, in 2010 nu sunt asteptate foarte multe livrari”, a declarat Lucian Anghel, presedintele ROFMA si managing parter al companiei Building Suport Services.

ROFMA a fost lansata oficial astazi si este o asociatie profesionala non-profit, care are ca scop reunirea specialitilor in property si facility management. Cotizatia anuala pe care o companie trebuie sa o plateasca pentru a deveni membru ROFMA este de 900 de euro, taxa pentru membrii fondatori fiind mai mare, potrivit presedintelui asociatiei.

„Sunt 339 de firme care activeaza pe piata de facility management, iar dintre acestea primele 30 detin 82% din piata. Jumatate din piata este insa controlata de primele trei companii”, a adaugat Lucian Anghel.

Printre cele mai mari companii de facility management din Romania se numara BSS, MT & T, ISS si UTI-Facility Management.

Presedintele ROFMA estimeaza ca in urmatorii ani numarul firmelor specializate in facility management va creste, pe masura ce spatiile neocupate vor creste. In prezent, cel mai mare grad de neocupare este inregistrat pe sectorul spatiilor industriale (30%)si pe cel al birourilor (15%), potrivit datelor ROFMA.

Membrii fondatori ai Asociatiei Romane de Facility Management sunt companiile ARCHIBUS Solution Center Romania, BSS - Building Suport Services, CB Richard Ellis Eurisko, Coral Construct, Dress & Sommer Romania, ISS Facility Management si MT&T Property Management.

Incepand din aceasta luna, ROFMA a devenit membra a EuroFM, o retea cu peste 80 de organizatii cu focus pe Facility Management, actriva in mai mult de 15 tari europene.