Piata locala de investitii imobiliare incepe sa isi revina, iar primele tranzactii importante sunt asteptate in semestrul al doilea din 2010. Conditia principala este ca vanzatorii sa uite de preturile din 2007 si sa inteleaga ca acum piata s-a intors la nivelul anilor 2003-2005, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International.


"Acum sase luni, diferenta de pret dintre asteptarile proprietarilor si intentiile cumparatorilor era de 2,5 puncte procentuale, iar in prezent a ajuns la un punct procentual, ceea ce inseamna ca am putea asista la o dezghetare a pietei de investitii in urmatoarele doua trimestre, cu o activitate crescuta in semestrul al doilea din 2010”, a declarat Blake Horsley (foto), coordonatorul departamentelor de investitii si de birouri in cadrul Colliers.

Reprezentantul Colliers afirma ca intreaga piata imobiliara s-a schimbat in ultimul an: cumparatorii incep sa realizeze importanta locatiei si a calitaii cladirii, ajunstandu-si asteptarile legate de venituri si preturile proprietatilor.

“Vanzatorii din Romania trebuie sa inteleaga ca proprietati asemanatoare se gasesc si in vestul Europei, unde pietele sunt mai stabile si riscul de tara mai redus. De aceea, sa vrei sa vinzi o proprietate in Bucuresti la acelasi randament la care poate fi vanduta in Londra este nerealist. Daca vor sa vanda, vanzatorii trebuie sa uite de preturile din 2007, pentru ca piata s-a intors la nivelurile din 2003-2005", explica Horsley.

Pe de alta parte, anumiti investitorii se intreaba daca vom asista la vanzari cu distressed assets (n.r: active detinute de vanzatori aflati in situatii defavorabile), asa cum se estima anterior. Asteptarile lor se bazeaza pe faptul ca bancile nu vor sa detina in portofolii active neperformante, intrucat o a doua recapitalizare ar fi neplacuta.

“Incepem sa vedem anumite situatii distressed, dar nu la nivelul previzionat anul trecut, pentru ca, daca ne uitam in Bucuresti, majoritatea proiectelor de calitate au obtinut finantare pe termen lung, suficienta cat sa traverseze perioada de criza”, mai spune oficialul Colliers.

Din aceasta toamna, Blake Horsley a preluat conducerea departamentului de birouri, coordonand in acelasi timp si departamentul de investitii al Colliers. Compania a raportat pentru anul 2008 un profit net de 2,7 milioane de euro, in scadere cu 62,3% fata de 2007 si o cifra de afaceri de 17,7 milioane de euro, cu 16,6% mai mica fata de cea din anul precedent.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri