Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) lucreaza la dezvoltarea unei forme de parteneriat public privat care sa creasca numarul locuintelor livrate anual pe piata locala.

“Romania are nevoie de 0,8-1 milion de locuinte, insa autoritatile statului nu pot asigura acest necesar, chiar daca s-au facut progrese. Daca anul trecut au fost alocate 400 de milioane de lei (108,6 mil. euro) pentru constructia de locuinte, in 2009 suma a ajuns la 700 de milioane de lei (165 mil. euro). De asemenea, anul trecut s-au dat 2.700 de apartamente in folosinta, iar in 2009 numarul acestora va depasi 6.000”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul Directiei Generale de Constructii Locuinte si Reabilitare Termica din MDRL, in cadrul unei conferinte organizata de Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii (APMCR).

In conditiile in care autoritatile statului ar livra 6.000 de locuinte anual, pentru a se ajunge la un necesar de un milion de locuinte, ar fi nevoie de circa 166 de ani.

“Bineinteles ca necesarul de locuinte de pe piata nu poate fi acoperit de catre autoritati. Tocmai de aceea ne gandim sa dezvoltam un proiect care sa duca la formarea unor societati, entitati, in care sa fie implicate autoritatile locale, bancile si constructorii, in vederea dezvoltarii de locuinte. Speram ca acest sistem sa devina operational incepand cu anul viitor”, mentioneaza Popescu.

El adauga ca un astfel de sistem presupune ca statul sa nu contribuie cu nicio sursa de finantare, ci doar prin punerea la dispozitie a unor terenuri pe care sa fie construite unitatile locative.

“Reprezentantii autoritatilor locale ar putea contribui, din postura de participanti in acest parteneriat, cu surse de finantare, iar statul poate ajuta cu terenuri sau cu subventionarea anumitor dobanzi la credite. In nicio tara din lume nu sunt construite locuinte de catre stat”, subliniaza Popescu.

In ceea ce priveste reabilitarea termica a locuintelor, Popescu spune ca pana la sfarsitul anului vor fi finalizate 25.000 de apartamente, din totalul celor incluse in program, in prezent fiind executate lucrari la 1.000 de blocuri.

“Suntem constienti ca exista probleme, cum ar fi faptul ca anumite asociatii de proprietari nu au bani pentru a construi la program sau ca, uneori, auditorii energetici nu dau solutia potrivita, dar credem ca lucrurile se misca, totusi”, afirma Popescu.

Programul de reabilitare termica a locuintelor prevede ca autoritatile centrale sa subventioneze jumatate din costul lucrarilor de constructie, restul fiind acoperit de autoritatile locale si de asociatiile de locatari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
DNA, sesizata in cazul "Dumnezeul achizitiilor", un preot consilier