Tranzactiile prin care un investitor vinde actiuni in cadrul unui proiect imobiliar nefinalizat companiei de constructii ar putea fi mai des intalnite, reprezentand o varianta accesibila si de luat in calcul in anumite situatii, sustin avocatii DLA Piper, care au consiliat vanzarea unei participatii de 50% din Atrium Center Arad.
Recent, dezvoltatorul Atrium Centers a vandut 50% din participatia in proiectul Atrium Center Arad catre Arcadom, constructorul maghiar al mall-ului, in schimbul sumei de 6 milioane de euro. In plus, Arcadom s-a angajat sa ramburseze, impreuna cu Atrium Centers, imprumutul de 59 milioane euro contractat de la banca MKB pentru dezvoltarea mall-ului.

“Pe parcursul negocierilor au existat momente in care au trebuit delimitate si reflectate foarte clar interesele si obligatiile unui constructor de cele ale investitorului si in astfel de momente pot aparea abordari si pozitionari diferite ale partilor. Nu excludem insa realizarea altor asemenea tranzactii, deoarece asocierea investitorului si a constructorului in finalizarea cu succes a proiectului poate fi o varianta accesibila si de luat in considerare in anumite situatii”, a explicat Alin Buftea (foto), Senior Associate in cadrul casei de avocatura DLA Piper Romania.

Un deal asemanator a fost incheiat la inceputul anului trecut de catre divizia imobiliara a grupului TNG, care impreuna cu antreprenorul general Baumeister, ambele detinute de omul de afaceri Dan Adamescu, au preluat spre finalizare proiectul Central Apartments de la Westhouse Group.

Printre cele mai importante avantaje ale unei tranzactii incheiate intre un investitor sau dezvoltator si antreprenorul general al proiectului aflat in constructie este faptul ca partile au interese comune, se cunosc si intre ele exista un grad mai ridicat de incredere. Un alt avantaj, spune avocatul, este acela ca lucrarile de constructie pot fi continuate cu un efort concentrat in paralel cu negocierea tranzactiei, asa cum s-a intamplat in cazul proiectului din Atrium Center din Arad.

„Important este si faptul ca desi partile sunt «constranse» sa negocieze intr-un cadru limitat, in acelasi timp sunt «obligate» sa coopereze in atingerea scopului comun, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru proiectul in cauza”, a adaugat Alin Buftea.

DLA Piper acorda asistenta juridica pentru Atrium Centers in toate proiectele pe care le dezvolta in Romania, respectiv cele din orasele Arad, Cluj-Napoca, Satu-Mare si Baia-Mare. In ceea ce priveste tranzactia de vanzare a 50% din mall-ul de la Arad, avocatii DLA Piper spun ca nu a fost o vanzare fortata, intrucat tranzactia a fost „un aranjament in beneficiul tuturor partilor implicate”.

„A fost o tranzactie complexa, dificil de structurat deoarece au trebuit coordonate particularitati din mai multe sisteme de drept si s-a intins pe jurisdictia a cinci tari: Anglia, Olanda, Ungaria, Cipru si Romania. In mod particular, intreaga documentatie a tranzactiei a fost redactata si adaptata pentru a reflecta succesiv trei structuri radical diferite, pana a ajunge la forma finala”, a mai spus Buftea.

Pe langa asocierea dintre investitor si constructor, vanzarea mall-ului din Arad a prezentat o alta particularitate, tot mai des folosita in tranzactiile cu proprietati comerciale – absorbtia de actiuni. Modelul a fost implementat pentru prima data in cazul unei proprietati comerciale de consultantul imobiliar DTZ Echinox, in cazul European Park Braila, vandut anul trecut pentru 63 milioane de euro.

„Vanzarea de actiuni ofera o mai mare flexibilitate in structurarea tranzactiei, atat din punct de vedere al reflectarii intelegerilor comerciale dintre investitori, cat si din punct de vedere fiscal. In tranzactiile de acest nivel, structura de actionariat este foarte complexa si realizata pe mai multe paliere, implicand totodata constrangeri legate de mecanismele de finantare, garantiile si aranjamentele cu banca finantatoare”, a declarat Florin Tineghe, Associate in cadrul DLA Piper Romania.

DLA Piper a oferit consultanta juridica pe sase tranzactii incheiate in anul 2009, una fiind preluarea de catre fondul britanic de investitii Tri Investments a unei parti din complexul rezidential Perla Residence, in schimbul a aproximativ 15,5 milioane euro. In aceast an, Tri Investments a finalizat si tranzactia de preluare a celor 69 de apartamente din cadrul proiectului Eminescu View, in schimbul sumei de 11,5 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri