Primaria sectorului 6 reabiliteaza termic blocuri cu bani de la BEI

Primaria sectorului 6 a semnat un contract de finantare cu BEI prin care 300 de blocuri din sector vor fi reabilitate termic, scopul imprumutului fiind de a finanta pana la 50% din costul proiectului de investitii in reabilitarea termica a blocurilor, potrivit Mediafax.

Suma imprumutata de Primaria sectorului 6 pentru finalizarea acestui proiect este de 70 de milioane de euro, imprumutul fiind contractat pentru o perioada de 15 ani cu o perioada de gratie de cinci ani.

Rata dobanzii pentru imprumuturi contractate de Primaria sectorului 6 este Euribor 3M + aproximativ 0,8% pe an.

In programul de reabilitare termica Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului finanteaza 50% din totalul lucrarii, Consiliul Local 30%, iar 20% asociatia locatarilor.

Primarul sectorului 6 Cristian Poteras a declarat, inainte de semnarea contractului, ca acesta a fost de aprobat de Consiliul Local si urmareste performanta energetica, pret redus la factura de intretinere si avantajele estetice ale blocului.

"Prin acest proiect ne aliniem la standarde energetice europene. Toti acesti bani vor merge catre izolatiile termice ale blocurilor si niciun primar nu va putea sa opreasca acest proiect intrucat consideram ca este o obligatie a administratiei de a face acest lucru. Se stie ce pierderi sunt inregistrate la blocurile din sector si era obligatia noastra sa implementam acest proiect", a declarat primarul sectorului 6.

Vicepresedintele BEI Mathias Kollatz-Ahnen a declarat ca proiectul urmareste sa imbunatateasca atat aspectul blocurilor, cat si plata facturii la intretinere, precizand ca in total 23.000 de apartamente din sectorul 6 vor avea costuri mai reduse dupa finalizarea acestui proiect.

"Acest proiect ajuta municipalitatea, pe termen lung pe beneficiari, creeaza locuri de munca si ajuta la salvarea planetei printr-un consum redus de energie. Pentru acest an am inregistrat un record de 800 de milioane de euro care nu a mai fost atins pentru proiecte de finantare", a declarat Mathias.

Reprezentantul BEI a mai precizat ca un alt target pentru Romania il reprezinta alinierea la standarde energetice europene.

Acest proiect de finantare a fost incheiat direct cu Primaria sectorului 6 intrucat propunerea a venit din partea institutiei.

"Exista o multime de imobile, un consum mare de energie pentru rezolvarea problemei trebuie sa reabilitam un bloc intreg nu doar un apartament. Suntem deschisi catre colaborari si cu alte orase din Romania. Acest tip de proiect duce la o salvare de energie cuprinsa intre 30 si 70%", a mai spus vicepresedintele BEI.

Primarul sectorului 6 a adaugat ca programul de reabilitare termica reprezinta unul dintre principalele obiective de investitii ale primariei si se incearca gasirea de solutii pentru atragerea de fonduri. El a adaugat ca pana in prezent in sectorul 6 au fost reabilitate termic 27 de blocuri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri