Victor Ponta a declarat că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în timp ce participa la dezbaterea moţiunii simple pe Sănătate, în plenul Camerei Deputaţilor, "a avut timp să mai facă un contract pentru 115 milioane de măşti, în valoare de aproape 50 de milioane de euro", fără a respecta ordonanţa Guvernului.

"Vreau să îi informez pe toţi colegii mei (...) că aseară, când domnul ministru Tătaru era aici, în plenul Camerei şi discuta cu deputaţii, a avut timp să mai facă un contract pentru 115 milioane de măşti în valoare de aproape 50 de milioane de euro. Acest contract şi acest câştigător este o firmă, Naguma International, care încă din 9 aprilie a anunţat că a adus măştile în ţară. Nu a reuşit să le vândă nimănui şi atunci Ministerul Sănătăţii direct, pentru că cel de la Unifarm era ocupat cu cealaltă afacere, Ministerul Sănătăţii direct a găsit o soluţie pentru bietul om care adusese 100 de milioane de măşti şi nu voia nimeni să le cumpere. A organizat o licitaţie, în luna iunie, dar licitaţia era pentru măşti de protecţie, cum scrie în ordonanţa Guvernului şi omul nu avea măşti de protecţie, avea măşti faciale. Aşa că a anulat licitaţia, au reorganizat-o şi au schimbat în caietul de sarcini denumirea, ca să fie exact ce adusese omul în aprilie. Au pus şi două condiţii - să ai măştile, cantitatea de 100 de milioane şi să le livrezi în şapte zile. O singură firmă, evident, avea şi cantitatea şi putea să le şi livreze în şapte zile", a spus Ponta în plenul Camerei Deputaţilor, după votul la moţiunea simplă pe Sănătate.

El a adăugat că directorul Unifarm, Adrian Ionel, a fost numit în funcţie de Raed Arafat şi de Vlad Voiculescu.

"În timp ce dumneavoastră vă luptaţi să îl apăraţi pe domnul Tătaru cu tot felul de prostii şi gogomănii, că l-a numit Ponta ... nu l-a numit Ponta, l-a numit Raed Arafat în 2012 şi sunt convins că aveţi, ca şi mine, o părere excelentă despre Raed Arafat. În 2016 l-a numit Vlad Voiculescu, dar, ca să înţelegeţi, nu are nicio legătură nici numirea lui Arafat din 2012, nici a lui Voiculescu din 2016, cu faptul că omul lua şpagă în 2020 pentru Orban şi pentru Tătaru. Nu are nicio legătură chestia asta decât într-o minte foarte îngustă şi obosită de numărat măşti. Vreau să ştiţi cu toţii, cei care protejaţi aceste afaceri, că, dacă nu v-aţi primit partea, să vă duceţi la minister să v-o primiţi", a menţionat Ponta.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a spus că a fost la Ministerul Sănătăţii şi s-a uitat pe panoplia miniştrilor.

"M-am uitat foarte atent la anul 2012. Ministrul Sănătăţii interimar - Victor Ponta. Ulterior - Raed Arafat. După aceea, domnul Bănicioiu. M-am uitat la actul de numire, aparţine Guvernului Ponta. Ulterior acest domn este preluat, în 2016, prin decizia Consiliului de Administraţie, în mandatul domnului Voiculescu. Ceea ce încercaţi dumneavoastră, domnule Ponta, să faceţi este profund incorect pentru că acest domn nu este membru al PNL şi nu a ajuns acolo cu susţinerea PNL. (...) Nu ne puneţi în cârcă un om care a fost propus, susţinut de dumneavoastră şi de Voiculescu. În altă ordine de idei, vă spun că pentru noi Nelu Tătaru este un erou care a intrat în linia pandemiei când dumneavoastră stăteaţi doar la emisiuni televizate. A fost prin spitale, a fost alături de bolnavi, le-a dat curaj acelor oameni, nu a încurajat inconştienţa de la tribuna Parlamentului spunând că boala nu există, că amenzile nu trebuie date", a mai spus Roman.

Procedura de achiziție derulată prin negociere directă de Ministerul Sănătății pentru cele 115 milioane de măști a fost câștigată de o firmă recent înființată de canadianul Michael Topolinski, cu acționari două entități din Cipru, scrie G4Media.ro.

Omul de afaceri Michael Topolinski s-a mutat în România în 2006, alături de soție și cei trei copii ai lor. Mirajul balonului imobiliar l-a determinat să cumpere rapid, cu un partener, peste 800 de apartamente noi în 14 ansambluri rezidențiale din București și Brașov. Criza a făcut ca, în cele din urmă, să rămână cu doar 300 de apartamente în care a investit 25 milioane de euro, plus credite de la Alpha Bank.

Sursa foto: ToKa74 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri