Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.

În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale. Premierul Ludovic Orban anunță un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Autoritățile au anunțat în informare că suspendă temporar măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, în conformitate cu hotărârea CCR. Decizia a fost luată după publicarea în Monitorul Oficial a motivației Curții, scrie Digi24.

Primele externări la cerere, oamenii părăsesc centrele de carantină

Primul pacient cu Covid-19 care a „profitat” de decizia CCR este un tânăr de 24 de ani internat la Spitalul Marius Nasta din București, care are și alte comorbidități. El a cerut să fie externat și trimis acasă, unde va fi îngrijit de familie.

„A plecat după ce a semnat un formular de consimțământ, că va respecta autozilarea și că are acasă condiții să se izoleze”, a afirmat managerul de la Marius Nasta, completând că tânărul a plecat acasă cu familia.

O situație similară a fost și la Spitalul Colentina. Managerul unității, dr. Remus Mihalcea, a declarat la Digi24 că vineri, când se pregătea să plece din spital, șapte pacienți cu Covid-19, toți asimptomatici, făceau formalitățile de externare la cerere.

Centrele de carantină au început și ele să se golească de oameni.

Premierul recomandă prudență

„Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățle nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea. La acest moment, centrele de carantină este bine să fie menținute, pentru că nu știm care va fi situația pe cazul valului doi. La nivel european, nu vorbim de România. Autoizolarea, izolarea și carantinarea sunt practici utilizate. În ultima perioadă, carantinarea a fost doar o excepție la noi”, a declarat Raed Arafat.

Premierul a mai anunțat că a constituit deja o echipă cu ministerele care lucrează la un proiect de lege pentru remedierea situației, proiect care va fi adoptat în ședință de guvern, „luni, cel târziu marți”

Până atunci, premierul le recomandă românilor să respecte regulile de igienă și distanțare.

„Rugămintea mea către toți cetățenii e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile care sunt noimale pentru toată lumea. Sunt necesare pentru protejarea sănătății”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri