Pfizer-BioNTech

Pfizer-BioNTech

Numele de Pfizer este pe buzele tuturor, fiind prima companie care a anunțat o eficacitate de 95% a serului împotriva coronavirusului. Vaccinul este administrat în două doze, la trei săptămâni distanță, putând fi păstrat în condiții optime la -70 de grade Celsius.

Pe 11 decembrie 2020, vaccinul produs de Pfizer-BioNTech a devenit primul ser autorizat pentru utilizare de urgență de către Administrația americană a medicamentelor și hranei, biencunoscutul FDA.

Ulterior, o serie de state au autorizat vaccinul Pfizer, inclusiv Uniunea Europeană, pe 21 decembrie.

Vaccinul Pfizer, ca de altfel marea majoritate a vaccinurilor anti-COVID candidate, sunt bazate pe tehnica ARN. Vaccinurile tradiționale au la bază o formă inofensivă de virus, însă această tehnică este la polul opus, folosind codul genetic al virusului. Când o persoană este injectată, o moleculă este introdusă în corp, aceasta transmițând celulelor organismului să producă proteine împotriva coronavirusului.

Această proteină sau antigenul este ulterior recunoscută de sistemul imunitar, care produce anticorpi.

Sursa Foto: ourwordindata.org

Până în prezent, la nivel global au fost administrate aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.

Sursa Foto: Facebook/ Pfizer

Moderna

Moderna

Vaccinul Moderna este cea de-a doua veste bună, primită pe final de an, în 2020. Produs de compania americană Moderna, în colaborare cu Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,5% și se bazează pe aceeași tehnică ARN, folosită de Pfizer.

Moderna se administrează tot în două doze, dar la patru săptămâni distanță. În plus, Moderna poate fi păstrat la o temperatură de -20 grade Celsius.

Moderna a fost autorizat de FDA pe 18 decembrie, la o săptămână distanță față de cel produs de Pfizer. Cât despre Uniunea Europeană, aceasta a autorizat vaccinul pe 6 ianuarie 2021.

Sursa Video: Youtube

În plus, autoritățile de reglementare au aprobat ca producătorul contractat Lonza Group să înceapă producția vaccinului Moderna împotriva COVID-19 la o fabrică din Elveția.

Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, au ajuns, în România, pe 13 ianuarie la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”. Transportul a fost asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră. Tot pe 13 ianuarie, a fost făcut public și prospectul vaccinului, care poate fi accesat AICI.

Sursa Foto: Facebook/ Ro Vaccinare

Oxford-AstraZeneca

Oxford-AstraZeneca

O a treia veste bună a venit din Marea Britanie, unde vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, a dovedit o eficacitate de până la 70%, cercetătorii lucrând la ajustarea dozei pentru sporirea eficacității.

Testarea clinică a acestui vaccin a stârnit confuzie după ce rezultate preliminare anunţate la sfârşitul lunii noiembrie au relevat efecte diferite în cazul unor doze diferite. Astfel, în urma administrării din greşeală a numai unei jumătăţi de doză unui grup de voluntari, în cazul acestora a fost observată o eficacitate de 90%, faţă de numai 62% în cazul celor cărora li s-a administrat schema cu două doze complete. AstraZeneca continuă testele, dar MHRA precizează că evaluarea sa pe baza căreia a autorizat vaccinul nu a avut în vedere rezultatele administrării unei singure jumătăţi de doză.

Sursa Video: Youtube

Spre deosebire de Pfizer și Moderna, vaccinul produs de AstraZeneca conține o versiune slăbită a unui adenovirus, specific cimpanzeilor. Oamenii de știință au modificat virusul, astfel încât să nu se poată reproduce la oameni, adăugând gene din codul proteinei spike a coronavirusului.

Vaccinul introduce celulele în corp, răspândind genele proteinei spike, pe care corpul le folosește pentru a dezvolta anticorpi.

Vaccinul a fost autorizat de Marea Britanie și Argentina în decembrie 2020, iar în ianuarie 2021, serul a primit răspuns pozitiv de la India și Mexic. Mai mult, vaccinul AstraZeneca nu necesită transportul şi stocarea la temperaturi de -70 de grade Celsius, cum este cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, putând fi păstrat într-un frigider obişnuit timp de şase luni.

De asemenea, la data de 12 ianuarie 2021, Universitatea Oxford & AstraZeneca a devenit al treilea dezvoltator de vaccin împotriva COVID-19 care a depus la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) solicitarea pentru obținerea autorizației condiționate de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca. Un răspuns din partea Uniunii Europene ar urma să primim pe 29 ianuarie.

Sursa Foto: Facebook/ Astrazeneca pharmaceutical

Sinopharm

Sinopharm

Sinopharm, compania de stat chinezească, deținută de Grupul Farmaceutic Național din China și Institutul Produselor Biologice din Beijing, a creat varianta chinezească a vaccinului anti-COVID, produs ce se bazează pe o mostră de coronavirus inactiv, o formă modificată a COVID-19, care nu se poate replica la oameni.

În luna decembrie a anului trecut, Sinopharm a anunțat faptul că serul are o eficacitate dovedită de peste 79%. Cu toate acestea, compania nu a publicat informațiile care au dus la aceste rezultate.

În vara lui 2020, guvernul chinez a aprobat vaccinarea muncitorilor în construcții, a diplomaților și studenților cu una dintre cele două variante de vaccin disponibile, la acel moment. Potrivit datelor furnizate de Sinopharm, aproximativ 1 milion de oameni primiseră vaccinul până la finalul lunii noiembrie.

Sursa Video: Youtube

Vaccinul este administrat, de asemenea, în două doze, la distanță de trei săptămâni. Acesta poate fi păstrat la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius.

Emiratele Arabe Unite sunt printre primele care au autorizat, pentru utilizarea de urgență, vaccinul produs de Sinopharm în luna decembrie. Au urmat Bahrain și China, iar în ianuarie 2021, Egiptul s-a alăturat grupului de state. Nu în ultimul rând, Serbia este cea care a primit, în cursul zilei de 17 ianuarie, un milion de doze de vaccin chinezesc.

China este nevoită să facă față valului mare de ”reclamații”, conform cărora ”a mușamalizat” informații importante privind pandemia și debutul acesteia. La aproximativ un an de la izbucnirea maladiei la nivel internațional, China a permis unei echipe a Organizației Mondiale a Sănătății să investigheze rădăcinile COVID-19.

Demersurile pentru aceeași variantă de vaccin au început și la Institutul Produselor Biologice din Wuhan. Dacă pentru prima opțiune de Sinopharm au fost făcute informații publice, despre varianta Wuhan nu sunt cunoscute date legate de eficacitate.

Sursa Foto: Facebook/ China Xinhua Sci-Tech

CanSino

CanSino

CanSino Biologics, în colaborare cu Institutul de Biotehnologie din Beijing, a dezvoltat o variantă de ser anti-COVID.

Aceasta conține un adenovirus slab, dar care, în mod natural, poate infecta oameni, nu cimpanzei, cum se întâmplă în cazul serul produs de AstraZeneca.

Studiile în ceea ce privește vaccinul sunt încă în derulare (a treia fază a studiului s-ar desfășura, în prezent, în Mexic), iar cifrele despre eficacitate nu sunt încă disponibile. Vaccinul ar putea fi administrat într-o singură doză.

Sursa Video: Youtube

Nu în ultimul rând, în iunie 2020, vaccinul produs de CanSino a fost aprobat pentru utilizare în cazul armatei chineze.

Sursa Foto: www.cansinotech.com

Sinovac

Sinovac

Sinovac Biotech, din nou, o companie chinezească, a dezvoltat un vaccin anti-COVID dintr-o versiune inactivă a coronavirusului. Vaccinul, intitulat CoronaVac, poate fi administrat în două doze, la 14 zile distanță.

China a autorizat utilizarea de urgență a vaccinului încă din iulie 2020.

Estimările privind eficacitatea acestuia nu sunt foarte clare. Un studiu din Brazilia a arătat un procent de 78%, însă a fost vorba despre un grup mic de oameni.

Răzvan Cherecheș, expert român în sănătate publică, a scris, pe pagina sa de Facebook, faptul că nepublicarea datelor privind etapele studiilor duce la un grad de nesiguranță în ceea ce privește serul.

”Ridică semne serioase de întrebare faptul că nu au făcut datele publice și un grad de scepticism ar fi normal în acest caz. Deocamdată poate fi doar un exemplu despre cum NU se anunță rezultatele unui trial clinic”, a prezicat acesta.

Pe 12 ianuarie 2021, cercetătorii de la Institutul Butantan, centrul unde are loc testarea serului, au anunțat o eficacitate de până la 50,4%.

Sursa Video: Youtube

În plus, Turcia a autorizat utilizarea vaccinului CoronaVac împotriva coronavirusului şi urmează să-l administreze populaţiei, începând cu personalul din sistemul sanitar.

Sursa Video: Youtube

Turcia a primit la sfârşitul lui decembrie o primă comandă de doze de vaccin de la Sinovac, după ce a afirmat la finalul primelor teste că acesta a fost eficient în proporţie de 91,25%, în pofida absenţei rezultatelor oficiale a testelor din faza trei.

Sursa Foto: Facebook/ Sinovac Biotech Ltd.

Bharat Biotech

Bharat Biotech

A doua cea mai afectată țară, India se confruntă cu un total de peste 10 milioane de cazuri de coronavirus.

Compania Bharat Biotech, alături de Consiliul Indian de Cercetare Medicală și Institutul Național de Virologie, au dezvoltat un ser anti-COVID dintr-o variantă inactivă a coronavirusului.

Serul poartă numele de Covaxin. În faza a treia a studiului au participat 26.000 de voluntari, una dintre cele mai mari campanii din India.

Vaccinul poate fi administrat în două doze, la distanță de patru săptămâni, fiind deja autorizat pentru utilizare de urgență în India. Pe 13 ianuarie au fost distribuite primele doze de vaccin în țară, chiar dacă vaccinul încă se află în faza a treia a studiului.

Sursa Video: Youtube

Date despre eficacitatea sa nu sunt încă disponibile publicului.

Sursa Foto: Facebook/ Bharat Biotech

Institutul de Cercetare Gamaleya

Institutul de Cercetare Gamaleya

Institutul rus de Cercetare Gamaleya, aflat în subordonarea Ministerului Sănătății, a dezvoltat binecunoscutul vaccin Sputnik V, cu referire la primul satelit artificial din lume, lansat în spațiu.

Vaccinul conține două virusuri sau adenovirusuri, modificate astfel încât să nu se poată replica în cazul oamenilor. În plus, serul conține și gene din codul coronavirusului, așa numita proteină spike.

În luna noiembrie a anului trecut, Rusia a anunțat că vaccinul produs are o eficacitate de până la 91,4% (date complete despre studiile efectuate trebuie să apară în revistele de specialitate), putând fi stocat la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius.

Sursa Foto: Facebook/ Sputnik V

În aceeași lună, Rusia, lovită și ea puternic de pandemie, a început să administreze vaccinul populației țării. Vaccinul fusese aprobat pentru uz limitat încă din august 2020, când prea puține date se știau despre acesta.

Până în prezent, Belarus, Argentina și Serbia au autorizat utilizarea Sputnik V.

Sursa Foto: Facebook/ Sputnik V

Institutul Vector

Institutul Vector

În octombrie 2020, Rusia a dezvăluit o aprobare reglementară pentru un al doilea vaccin, dezvoltat de Institutul Vector, un centru rus de cercetare biologică.

Vaccinul conține peptide, adică mici porțiuni din proteinele descoperite în virus, și poartă numele de EpiVacCorona.

Asemenea lui Sputnik V, vaccinul a primit aprobare înainte de efectuarea unor studii pe scală largă, iar date despre eficacitatea sa nu sunt încă cunoscute.

Potrivit presei din Rusia, pe 12 decembrie, vaccinul a intrat în cea de-a treia fază a studiului, cu aproximativ 3.000 de voluntari ca participanți.

Sursa Foto: Facebook/ Vladimir Putin

Sursa foto: RO Vaccinare/Facebook