Un start-up din România a creat platforma care îți scutește drumurile la clinici și spitale, aducându-ți personalul medical acasă. Fondatorul său, Ovidiu Tuduruță, ne-a explicat într-un interviu wall-street ce aduce în plus aplicația față de telemedicină și cum ajută atât persoanele cu dizabilități, cât și cele fără timp liber.

Ce face însă, efectiv, Beesers? Ovidiu Tuduruță ne explică: ”Beesers este spitalul din buzunarul tău, spitalul din telefonul tău, pe care îl porți în buzunar și îți aduce acasă asistența medicală, de la consult până la investigații, vizită la domiciliu pentru tratamente și monitorizare post-tratament. Este singurul produs tehnologic românesc care a digitalizat și acoperă printr-un mecanism, printr-o interfață digitală, întregul traseu medical al pacientului. Noi spunem așa, informal, că Beesers este Uber-ul serviciilor medicale la domiciliu, este Glovo-ul serviciilor medicale la domiciliu.”

În loc să mergi la spital, vine spitalul la tine

Beesers nu e un business de telemedicină, ci o aplicație care îți aduce acasă serviciile medicale având și partea de telemedicină pentru a scuti drumuri inutile la spital. Cum funcționează: intri în aplicație, îți alegi un medic generalist, apoi acesta te preia și te transferă către medicul specialist pentru un consult de specialitate. Dacă specialistul consideră că sunt necesare investigații, le recomandă și te transferă tot în aplicație, către investigații care pot fi realizate la distanță.

De pildă, pentru o ecografie dispui de un medic la distanță și un alt medic care vine și o realizează acasă, iar amândoi văd în timp real rezultatul. Apoi, dacă e necesar, medicul poate să recomande continuarea unor investigații sau să-ți chemi acasă un asistent medical care să se recolteze analize.

Citește și: Lista serviciilor medicale care pot fi realizate prin telemedicină în România

”Nu te mai trezești la ora 6-7, nu mai stai nemâncat 3- 4 ore, nu mai stai la coadă să aștepți să ți se recolteze un set de analize, nu-ți mai iei jumătate de zi liberă. Dacă medicul recomandă acele analize, la ora 8 ai programat să vină un asistent medical, la ora 8 e la tine la ușă, intră în casă, își pune botoșei, nu-ți atinge lucrurile, nu interacționează cu nimic de la tine din casă. Te-a înțepat, a recoltat proba, proba este preluată într-o gentuță cu temperatură controlată, transferată la laborator și în aplicație ești notificat că proba a intrat în procesare. Proba are un rezultat, îl găsești în aplicație, după care revii la medicul care te-a trimis la analize pentru interpretare - tot în aplicație. Nu trebuie să te duci la el personal, rezolvă la distanță”, explică Ovidiu Tuduruță.

Tehnologia salvează timp

Dispar toate acele situații în care căutai prin vecini o asistentă ca să îți facă o injecție, spune fondatorul Beesers. În plus, aplicația este extrem de utilă pentru pacienții care au mobilitate scăzută, așa cum se întâmplă de obicei după o intervenție – dar și pentru cei care pur și simplu vor să câștige timp. ”Se ajunge la modelul cunoscut până în perioada interbelică, când medicii veneau acasă la pacient”, explică Ovidiu Tuduruță. Practic, toată lumea câștigă timp – și pacienții, și personalul medical.

Ca urmare, companii multinaționale au început să contracteze, pe lângă clasicele abonamente în rețele private de sănătate, și servicii medicale la domiciliu pentru angajații lor prin Beesers. ”Imaginează-ți situația unui manager financiar sau unui senior programator într-o companie mare. Părinții sunt la Botoșani, el e în București. Ar trebui în mod normal să-și ia concediu, să se ducă, să aibă grijă de ei, să-i ducă la spital la investigații. Noi putem să facem asta noi în numele său. Și atunci el e fericit că îi rezolvăm problema, are încredere în noi, el câștigă timp”, explică fondatorul Beesers. O altă direcție sunt companiile farmaceutice care își asumă să achite administrarea la domiciliu de tratamente pentru cei care nu se poate deplasa.

Îngrijirea la domiciliu, neglijată de sistemul de asigurări de sănătate

Totuși, afirmă el, România nu deloc e o piață perfectă, și asta din cauza sistemului de decontare a serviciului medical, care e deseori finanțat insuficient, are mecanisme greoaie de decontare și acoperă prea puțin situațiile în care ai nevoie acasă de vizita unui medic sau de servicii medicale. Practic, din tot bugetul casei de asigurări de sănătate, cel mult 2 % se duce către îngrijiri la domiciliu.

”Este extrem de puțin și, din păcate, acest deficit nu e rezolvat de un anumit tip de asigurare complementară sau voluntară”, spune fondatorul Beesers. ”În Italia ai 3 tipuri de asigurări obligatorie, complementară și încă o asigurare facultativă sau suplimentar-voluntară. Zecile, sutele mii de români, care lucrează sau lucrau pentru familii de italieni - acei banii veneau din asigurare. La noi e un pic mai complicat, oamenii sunt cumva forțați să suporte din surse proprii. Și sănătatea e problema aia în care ai, n-ai, ai.”

Pentru că Ovidiu Tuduruță este nevăzător, aplicația a fost concepută din start astfel încât nu doar să vină în ajutorul persoanelor cu dizabilități, dar să și vină în ajutorul acestora. ”Având un număr de ani experiență în lucrul cu instrumente internaționale pentru drepturile omului, am învățat că e bine când creezi ceva, să fie accesibil pentru toată lumea. Și atunci noi nu am creat facilități speciale. Adică nu există o alt un alt Beesers pentru cei cu dizabilități, același Beesers e gândit să poată fi folosit și de tine și de o persoană nevăzătoare, cum e cazul meu”, spune el.

Viitorul: consult oftalmologic la distanță

Echipa Beesers urmărește permanent echipamentele medicale de ultimă generație care să poată fi intregrate cu aplicația. De pildă, unul dintre cele mai recente dispozitive sunt ochelarii pentru consult oftalmologic la distanță, care scutesc drumul până la medic.

”Beersers nu are astăzi un concurent care să aibă activitate similară. Suntem conștienți că va apărea, dar până atunci, noi vrem să avem cât mai mulți pași câștigați. Pentru că, atunci când apare un concurent, apare și riscul să ne canibalizăm, în loc să dezvoltăm un produs împreună”, conchide Ovidiu Tuduruță.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri