Irlanda, Suedia și Marea Britanie sunt cele mai bune țări din Europa dacă ești fumător și ai nevoie de motive să te lași de viciu, în timp ce România se află în top 10 în care este cel mai dificil țări în care poți scăpa de țigări, se arată într-o analiză recentă realizată de Go Smoke Free.

Cercetarea a luat în calcul prețul pachetului de țigări, ariile în care fumatul este permis, gradul de dependență, asistența în ceea ce privește renunțatul la fumat și procentul de fumători raportat la populația țării, parametri după care a fost stabilit indexul celor mai bune și celor mai dificile state din Europa în ceea ce-i privește pe fumători.

Datele au fost obținute de la Statista, asociația „Smoke Free Partnership” și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Astfel, realizatorii topului au luat în calcul factorii descurajatori, cum ar fi costurile, faptul că nu poți fuma oriunde, dar și faptul că nu sunt suficient de mulți fumători pe metrul pătrat care să te îndemne la o țigară.

TOP Cele mai bune țări în care să te lași de fumatului

Țară

Indice

Irlanda

87,45

Suedia

85,50

Marea Britanie

83,42

Țările de Jos

71,15

Spania

59,26

Letonia

56,28

Finlanda

55,63

Malta

52,31

Danemarca

50,18

Cehia

49,18

(Sursa: Go Smoke Free)

Irlanda, Suedia și Marea Britanie ies în evidență prin prețurile foarte ridicate pentru pachetul de țigări și ariile în care ai voie să fumezi.

În Irlanda, prețul mediu pentru un pachet de țigări este de 13,43 de euro (circa 66,7 lei), ceea ce înseamnă cu preț de patru ori mai mare decât în Bulgaria, care este la polul opus în ceea ce privește clasamentul prețurilor per pachet.

Suedia este țara care a impus interdicție completă în ceea ce privește fumatul în multe spații publice cum ar fi restaurante, arene sportive sau transportul public. Totodată, în Suedia, fumătorii reprezintă doar 7% din populație, așa că șansele să dai peste un fumător în această țară sunt mai mici decât oriunde altundeva în Europa.

Marea Britanie să și ea bine la capitolul populație fumătoare, având a doilea cel mai mic procentaj, după Suedia. Datele arată că doar 12% din populație fumează, pachetul de țigări costă în medie peste 10 euro (circa 50 de lei pachetul), fiind a doua cea mai scumpă țară pentru fumători.

TOP Cele mai dificile țări în care să te lași de fumatului

Țară

Indice

Bulgaria

22,72

Croația

30,27

Slovenia

31,17

Grecia

34,70

Lituania

37,76

Germania

39,39

Ungaria

40,28

România

40,54

Polonia

41,59

Austria

41,74

(Sursa: Go Smoke Free)

Bulgaria pare paradisul fumătorilor după parametri luați în calcul de cercetarea realizată de Go Smoke Free.

Pachetul de țigări costă 2,77 euro (circa 13,70 lei), aproape 38% din populație fumează, nu există programe suport pentru cei care vor să se lase de fumat, nivelul de dependență este unul foarte ridicat, iar restricțiile în spațiile publice nu sunt suficient de descurajatoare.

Croația are și ea un indice slab în ceea ce privește șansele ca un fumător să scape de viciu. Fumatul este rar interzis în spațiile publice, singurele locul în care fumatul este interzis fiind școlile, universitățile și mijloacele de transport în comun. Prețurile sunt relativ mici, iar circa 36% din populație fumează, așa că șansele de a fi tentat sunt destul de ridicate.

Podiumul negativ este completat de Slovenia, țară în care prețul mediu este 3,81 euro (circa 18,9 lei) per pachet, iar zonele în care fumatul este strict interzis sunt și ele foarte puțin.

România este pe locul 8 în topul celor mai dificile țări pentru cei care vor să se lase de fumat, cu un indice de 40,54, ceea ce o plasează pe media europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri