La mijlocul campaniei electorale, mai putin de jumatate dintre alegatori stiu cine candideaza pentru functia de deputat in colegiul de care apartin si putin pesteo treime stiu cine sunt candidatii pentru Senat. Peste jumatate dintre romani nu au urmarit, pana in acest moment, campania electorala a candidatilor din colegiul lor.

Studiu IRES despre campania electorala

Interpretari studiu

Datele din cel mai recent sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES arata ca, la jumatatea perioadei de campanie electorale pentru alegerile parlamentare, exista un numar mare de cetateni indecisi cu privire la votul pe care il vor acorda in 9 decembrie.

Patru din 10 romani sunt insa nehotarati in privinta acestui aspect, 37% spun ca stiu sigur pe cine ar vota, 19% declara ca au o idee in aceasta privinta, dar nu este definitiva, iar 5 % sustin ca nu vor merge la vot.

In pofida gradului ridicat de nehotarare, 44% dintre respondenti sustin ca aceasta campanie nu ii va determina sa isi schimbe optiunea de vot.

Doar 1 din 5 romani isi amintesc promisiunile senatorului, iar 1 din 3 si le amintesc pe cele ale deputatului.

Totodata, 16% dintre cei intervievati stiu care este meseria de baza a senatorului din colegiul din care fac parte si 20% o cunosc pe cea a deputatului.

Aproape 7% dintre cei intervievati sustin ca au primit obiecte sau atentii din partea deputatului aflat in functie, in timp ce din partea senatorului sustin ca au primit doar 3%.

Foarte putine persoane stiu lucruri despre familia parlamentarilor, despre afacerile lor, despre locul in care pot sa gaseasca biroul lor parlamentar .


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Senat: Valoarea tichetelor de masa, majorata cu 5 lei