Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, Dan Capatana, propune ca pacientii aflati sub influenta bauturilor alcoolice si a substantelor interzise care ajung la unitatile de primire urgente sa isi plateasca tratamentul, iar costurile sa nu mai fie decontate de stat, cum se intampla acum.
Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca legea privind reforma in domeniul sanatatii ar putea fi modificata, la sectiunea privind acordarea asistentei medicale de urgenta, astfel incat tratamentul sa nu mai fie decontat de stat in cazul pacientilor aflati sub influenta bauturiloralcoolice si a substantelor interzise care ajung la unitatile de primire urgente, scrie Mediafax.

"S-ar putea face o amendare a Legii 95. Deci, o propunere legislativa prin care sa se modifice Legea 95 in sectiunea care priveste acordarea asistentei de urgenta in care sa se specifice ca aceia care vin in Unitatea de Primiri Urgente sub influenta bauturilor alcoolice, ceea ce inseamna acordarea de ajutor medical ca urmare a consumului de bauturi alcoolice, platesc din buzunarul propriu. (…) Vin plini de varsaturi, de sange, cu un limbaj agresiv, nu stiu multi dintre ei unde se afla, adica e foarte dificil de lucrat. Atunci trebuie sa mobilizezi jumatate din personal ca sa ai grija de cate un prapadit, ca nu pot sa-i spun altfel, care vine cu muschii umflati din cauza bauturii si ceilalti stau si se uita, niste oameni care intr-adevar sufera si cinci insi trebuie sa aiba grija de asta ca nu cumva sa se arunce in fata vreunei Salvari. Nu e in regula treaba asta, sa suportam noi costurile unor astfel de indivizi", a afirmat directorul Spitalului Judetean Constanta.

El a spus ca vrea sa ia legatura cu parlamentarii de Constanta pentru a le propune sa sustina o asemenea initiativa legislativa.

"Probabil ca vom face si o intampinare pentru parlamentarii de Constanta sa sustina o initiativa legislativa vizavi de prezenta in UPU a celor care consuma substante interzise sau alcool, sa-si plateasca consultatia. Pentru ca aceste prezentari, care sunt din an in an mai dese si care solicita, pe de o parte, personalul medical, pe de alta parte consum de materiale si nu in ultimul rand o atitudine de limbaj si de agresivitate a celor care vin bauti in Unitatea de Primiri Urgente, trebuie taxate intr-un fel. (..) Cred ca ar fi o masura foarte buna pentru cei care consuma bauturi alcoolice si au traumatisme in urma acestui consum de bauturi alcoolice sau alte afectiuni. Una este sa bea un pahar de tuica si sa faca un accident vascular cerebral, este o alta discutie, si alta este unul care se imbata, se ia la bataie si rupe oasele la inca trei", a spus Dan Capatana.

El a precizat ca in majoritatea tarilor europene tratamentul pentru persoanele care consuma bauturi alcoolice nu este acoperit de asigurarea medicala.

La randul sau, medicul sef al Unitatii de Primire Urgente (UPU) din Spitalul Judetean Constanta, Rodica Tudoran, a spus ca in perioada minivacantei de 1 Mai si de Paste aproape 3.000 de pacienti au ajuns la UPU, inregistrandu-se o crestere a numarului de cazuri de traumatisme, multe dintre acestea producandu-se pe fondul consumului de bauturi alcoolice.

"Intre 30 aprilie si 7 mai s-au prezentat in UPU 2.800 de pacienti, dintre care s-au internat 496. Remarcam in acest an o crestere importanta a numarului de pacienti care s-au prezentat pentru probleme traumatologice, cu traumatisme, nu neaparat grave, dar traumatisme minore, intermediare. Este vorba despre 797 de prezentari, iar foarte multe dintre acestea cu entorse, fracturi, traumatisme craniene, toracice au survenit pe fondul consumului de alcool. Din punct de vedere al celorlalte urgente au predominat afectiunile digestive, foarte multe internari pe clinica de gastroenterologie, pe clinicile de boli interne", a spus Rodica Tudoran.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri