Abilitatea de a genera idei noi, de a vorbi si scrie clar, de a gandi independent si de a prioritiza sunt calitati care se cer la angajare. Cu toate acestea, sunt prea putin dezvoltate in sistemul nostru de invatamant, se arata in studiul The Romanian Talent Outlook 2013.
Pe o piata cu oferta mare, dar cerere mica, angajatorii cer foarte mult de la candidati.

Aproape toate abilitatile si calitatile in legatura cu care au fost chestionati expertii sunt importante si foarte importante in luarea in considerare a unui candidat. In aceste conditii, este foarte important de stiut pentru tineri care sunt aceste abilitati, unde si cum pot sa le dezvolte si cum le pot demonstra la un prim contact cu angajatorul, prin CV si interviu.

Din studiul realizat de firma de cercetare Solutii Avansate in colaborare cu Griffiths School of Management din cadrul Universitatii Emanuel din Oradea reiese ca aptitudinile si competentele cel mai bine valorizate de catre angajatori sunt prea putin dezvoltate in sistemul nostru de invatamant.

Astfel, daca abilitatea de a genera idei noi este in topul listei angajatorilor, pe locul doi aflandu-se abilitatea de a vorbi si a scrie clar, iar pe locul trei abilitatea de a gandi independent – toate abilitati pe care se pune prea putin accent in scoala. Capacitatea de a conceptualiza si a rezolva probleme si puterea dezvoltata de intelegere sunt doar la mijlocul clasamentului, desi foarte accentuate in curricula romaneasca.

“In pregatirea pentru inceperea unei cariere este important sa ai un plan de dezvoltare personala, care sa ia in considerare aptitudinile cele mai cautate de angajatori, urmate de modalitati de dezvoltare a acestor calitati prin activitati extra-curriculare”, a declarat conf. univ. dr. Sebastian Vaduva, MBA, decanul Facultatii de Management Griffiths.

In afara de abilitati si competente insa, angajatorii analizeaza si calitati precum etica de lucru, atitudinea angajatului, inteligenta emotionala si atentia data dezvoltarii personale.

Intrebati ce factori valorizeaza cel mai mult din categoria etica de lucru, respondentii au marcat ca fiind cele mai importante onestitatea si integritatea, acestea presupunand din partea angajatului nu doar a spune adevarul, ci a da maximul din ceea ce poate la locul de munca. Accentul pus pe calitate, disciplina si abilitatea de a realiza sarcinile incredintate sunt de asemenea calitati cautate de angajatori din plaja eticii de munca.

„De multe ori uitam dimensiunea caracterului moral pe care elevii/studentii trebuie sa si-o dezvolte si in scoala. Iata ca reiese din nou, ca moralitatea si etica personala sunt extrem de importante pentru angajatori, atunci cand iau in calcul un candidat”, a comentat Mircea Motogna, Project Office Manager, Yonder IT Solutions.

Expertii intervievati au subliniat de asemenea importanta atitudinii angajatului fata de munca si angajator atunci cand li s-a cerut sa nominalizeze care este cel mai important factor pe care il valorizeaza la un candidat. In spatele notiunii “atitudinea angajatului” stau de fapt atribute importante ca proactivitatea, modul de a face fata situatiilor de stress, orientarea fata de rezultate, dorinta de perfectionare continua, atitudinea fata de risc, constiinciozitatea si perseverenta.

La categoria dezvoltare personala, expertii au nominalizat capacitatea de a se adapta la situatii noi, dorinta de a invata pe cont propriu si capacitatea de invatare continua, creativitatea si imaginatia ca fiind cele mai importante calitati din aceasta categorie.

Studiul The Romanian Talent Outlook 2013 a fost realizat prin analiza raspunsurilor colectate in perioada martie-aprilie 2013 de la experti din companii mari romanesti sau corporatii aflate pe piata romaneasca. Acestia au raspuns la intrebari deschise referitoare la ce prefera atunci cand cauta angajati noi.

Solutii Avansate
opereaza in domeniul consultantei de afaceri, a trainingului si a cercetarii de business si academice. Specializarea companiei este dezvoltarea culturii organizationale si a talentului.

Griffiths School of Management este o scoala de afaceri care pregateste tineri, atat la nivel de licenta cat si master, pentru a deveni profesionisti in companii si organizatii non-profit.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri