Deputati ai PSD propun ca laptele prospat pentru consum destinat comercializarii sa fie obligatoriu etichetat cu avertizarea privind proportia de lapte praf continuta, iar nerespectarea acestei prevederi sa fie sanctionata cu amenda intre 5.000 lei si 10.000 de lei.

Un grup de cinci deputati ai PSD - Liviu Harbuz, Marian Ghiveciu, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Dirzu - au depus o propunere legislativa care prevede ca laptele prospat pentru consum destinat comercializarii, care contine lapte praf, trebuie sa prevada pe eticheta, in mod obligatoriu, avertizarea cuprinzand sintagma: "Contine lapte praf in proportie de _%". Laptele proaspat care nu contine lapte praf trebuie sa prevada obligatoriu pe eticheta mentiunea: "Nu contine lapte praf", scrie Mediafax.

Nerespectarea acestor prevederi va fi sanctionata de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara cu amenda intre 5.000 lei si 10.000 lei, propun initiatorii proiectului de lege. Deputatii semnatari ai propunerii legislative au apreciat, in expunerea de motive, ca "populatia este in general pacalita prin utilizarea denumirii de lapte de vaca sau lapte autentic, deoarece nu este acel aliment care este direct obtinut de la vacile de lapte". "In majoritatea cazurilor, acel lapte prospat pentru consum este un amestec cu lapte praf, a carui valoare nutritionala este foarte scazuta", mai sustin initiatorii.

Ei au mentionat ca o statistica a Consiliului Concurentei arata ca 63% din laptele pentru consum din supermarketuri si hipermarketuri este romanesc, 36% fiind importat din tarile Uniunii Europene (UE) si 1% din statele din afara UE. "Daca se citesti pe eticheta pungilor sau cutiilor de lapte «fabricat in Romania», nu inseamna ca acesta provine de la vacile din Romania, ci doar ca a fost ambalat la noi", mai sustin initiatorii. Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor in 30 martie si urmeaza sa intre in parcursul legislativ.

Sursa foto: Shutterstock / Milk and Bagels

Citeste si:
Proiect de lege: soferii stimulati sa mearga la cursuri defensive
Proiect de lege: soferii...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Noua eticheta UE pentru anvelope intra in vigoare din mai 2021