Consiliul Concurentei a declansat, din oficiu, o investigatie privind o posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre firmele AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit si Landis+Gyr A, active pe piata contoarelor electrice si a echipamentelor conexe.

Investigatia are ca obiect o posibila trucare a licitatiilor organizate in perioada 2011-2015 de Electrica SA, E.ON, Enel si CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice si echipamentelor conexe de masurare a energiei electrice in cadrul licitatiilor. „Suspectam ca aceste companii s-au inteles si si-au impartit contractele, stabilind dinainte castigatorii licitatiilor organizate de operatorii de energie electrica”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, potrivit Mediafax.

In cadrul investigatiei, autoritatea de concurenta a efectuat inspectii inopinate la sediile AEM SA, Electromagnetica SA, Elster Rometrics SRL, Energobit SA, precum si la sediile operatorilor de distributie a energiei electrice. Documentele ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei. ”Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste vinovatia intreprinderilor investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate”, spun reprezentantii autoritatii de concurenta.

Chiritoiu a subliniat ca sectorul energetic ramane un subiect cheie pentru Consiliul Concurentei. Consiliul Concurentei a finalizat in perioada 1 ianuarie – 15 septembrie 11 investigatii, fata de 9 investigatii in perioada similara a anului trecut. ”Intentionam sa finalizam 20 de investigatii pana la sfarsitul anului, iar pana acum am inceput 10 investigatii. Consiliul Concurentei a acordat in acest an amenzi totale de 3 milioane euro”, a declarat sambata presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, in cadrul unei conferinte de presa la Sinaia.

Referitor la actiunea Consiliului Concurentei de monitorizare a preturilor inainte si dupa aplicarea reducerii TVA la 9% la toate produsele alimentare, la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica de la 1 iunie, Chiritoiu a spus ca nu a vazut cresteri mari de preturi inainte de introducerea reducerii TVA. Iar dupa intrarea in vigoare a noii valori a TVA, autoritatea a sesizat scaderi de pret in comert. ”Lucrurile s-au intamplat in liniile asteptate. Luna aceasta vom avea si datele pe luna septembrie; vom da rezultatele la conferinta de presa pe care o organizam in 5 noiembrie”, a spus Chiritoiu.

Citeste si:
PROFI preia 18 magazine ale retailerului prahovean MAYA
Tranzactie in retail: PROFI...

Chiritoiu a mentionat totodata ca autoritatea de concurenta vrea sa finalizeze pana la sfarsitul acestui an Monitorul Preturilor, site-ul care va afisa preturile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din cosul zilnic al populatiei. ”Unii retaileri nu si-au dat acordul inca pentru acest proiect”, a precizat Chiritoiu, fara a mentiona despre ce lanturi de magazine este vorba. De asemenea, si Registrul ajutoarelor de stat trebuie finalizat pana la sfarsitul anului, pentru a fi functional la 1 ianuarie 2016. Proiectul a necesitat o investitie de 7,8 milioane lei, finantat din fonduri europene.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Electrica, amendata de Consiliul Concurentei